• Unge og andre må være forsiktige med å drikke eller ta noe de ikke vet hva inneholder, mener Guttorm Brattebø, seksjonsoverlege ved AMK-sentralen på Haukeland Universitetssykehus.

bt.no skrev tidligere i dag at ungdom helt ned i 16-års alderen blir fraktet til Haukeland Universitetssykehus med GHB-overdose.

— Dessverre viser det seg at en del ungdom, som vi ikke har hatt noe særlig befatning med, eksperimenterer med forskjellige stoffer og GHB, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved Bergen Sentrum politistasjon.

Advarer ungdom og foreldre

Stoffet blir ofte brukt i væskeform og har verken lukt eller farge. Derfor kan det være vanskelig å oppdage rusmiddelet. Guttorm Brattebø, seksjonsoverlege ved AMK-sentralen på Haukeland Universitetssykehus, advarer ungdom mot å drikke noe de ikke vet hva er.

— Jeg synes at alle foreldre bør snakke med barna sine om rus. Det beste er å avstå fra all rus, men siden GHB verken lukter eller smaker bør unge og andre være forsiktige med å drikke eller ta noe de ikke vet hva inneholder, mener Brattebø.

Små doser skiller liv og død

— Det er uhyre små forskjeller på den dosen som kan gi en rus og søvn til den mengden som kan føre til pustevansker og død, forteller Aud Lien, klinikkleder for enhet for rusmedisinsk kompetanse ved Bergensklinikkene.

Det finnes ikke motgift mot stoffet, slik det gjør mot heroinoverdoser.

— GHB er sterkt søvnfremkallende. Det kan gi koma, pustestopp og død. Det er et middel som demper de vitale og viktige kroppsfunksjonene, forteller Aud.

Klinikklederen kan fortelle at hvis GHB blandes med flere stoffer er det ekstra farlig. Misbrukes stoffet over lengre tid kan det ende med slag.

— Det kan gi krampe, og i sjeldne tilfeller slag, hjerneblødning eller blodpropp, forteller Lien.