«De siste månedene har det herjet en mann på Facebook som utgir seg for å være modellfotograf for å lokke unge jenter rett inn i overgrepsforsøk. Jeg har selv vært «venn» med ham og møtt ham ved en anledning på Bystasjonen der han tilbød meg 1500 kr for en tur i solariet. Dessverre løp han da han forsto at jeg prøvde å lure ham.»

Bare jentevenner

Slik innleder Cathrine Lislerud (18) sin nyopprettede Facebook-gruppe som har som mål å jage en navngitt mann i 30-årene fra Facebook. Han skal bruke Facebook til å komme i kontakt med unge jenter han kan misbruke.

Facebook-gruppen som ble opprettet i forrige uke hadde i går kveld fått nesten 12.000 medlemmer. Folk i alle aldre støtter 18-åringen i hennes arbeid med å advare mot det hun kaller en «småfeit mann i 30-årene som vandrer rundt i Bergen sentrum med en skinnveske under armen». Ifølge Lislerud skal han ha en Facebook-profil med 179 venner. Alle er jenter i alderen 14-20 år.

–14-åring ble lurt

Lislerud har prøvd å lure mannen i en felle. Da han skjønte at det var en felle, løp han fra stedet.

– Vi avtalte tid og sted. Etter ti minutter dukket han opp. Han hadde tidligere spurt meg på Facebook om han kunne få kjøpe undertøyet mitt. Da vi møttes på Bystasjonen virket han nervøs, men spurte om vi ikke bare skulle droppe undertøyet og gå inn i solariet og begynne, Lislerud.

Hun forteller også at hun har fått flere henvendelser fra unge jenter helt ned i 14-årsalderen som har gått på mannens lureri og som er fortvilet over det som har skjedd.

– Jeg har meldt saken til politiet. Det virker som de vil ta denne saken veldig alvorlig. Jeg vil også bidra med den informasjonen jeg kan gi, så sant de ofrene jeg har snakket med ønsker å anmelde saken, sier Lislerud.

Ulver på nettet

Politioverbetjent Carl Petter Leganger ved vold— og sedelighetsseksjonen ved sentrum politistasjon, bekrefter at de mottok anmeldelsen torsdag.

– Dette er noe vi tar alvorlig, selv om det for vår del ikke er nok at det finnes en Facebook-gruppe med informasjon. Vi er nødt til å foreta avhør av vitner og eventuelle fornærmede, sier Leganger.

– Enkelte har en utrolig evne og vilje til å forsøke å lure unge jenter og gutter på nettet. Det er mange ulver der ute, sier Leganger.

Meld fra til politiet

Politioverbetjenten syntes det er bra at 18-åringen har engasjert seg i arbeidet med å advare andre mot en potensiell overgriper, men advarer samtidig mot å drive egen etterforskning.

– Det kan være farlig å avtale møter for å lure folk i en felle. Det kan også forkludre våre etterforskningsfremstøt. Har man mistanke om at noen misbruker andre på nettet, er det best å overlate saken til politiet, sier Leganger.

Han advarer mot det som kan være en heksejakt mot uskyldige på nettet.

– Det kan være svært ulike motiver for dem som legger ut slik informasjon. Politiet må undersøke fra grunnen av, sier Leganger.

FACEBOOK: Hvem som helst kan registrere seg på Facebook. Nettsamfunnet har over 100 millioner brukere på verdensbasis.
Solum, Stian Lysberg