Det første nasjonale partibarometeret som Respons Analyse har utført for BT etter terrorangrepene 22. juli, viser en kraftig fremgang for Arbeiderpartiet. Partiet går frem 6,7 prosentpoeng fra junimålingen, og er igjen landets desidert største parti. Høyre faller nesten tilsvarende.

— Vi har sett at Ap på flere meningsmålinger går frem etter terrorangrepene. Det gjenspeiler at flere har tatt steget ut av sofaen og viser at de slutter opp om vårt verdigrunnlag. Det er hyggelig, men ikke noe vi tar for gitt, sier Aps generalsekretær Raymond Johansen i en kommentar.

Valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo sier at Ap-fremgangen er i tråd med de andre målingene som er gjort den siste tiden.— Den kan nok i stor grad forklares med den sympatibølgen som er kommet. Det er naturlig, og ikke et ukjent fenomen i internasjonal valgforskning etter lignende hendelser, sier hun.

- Værhaner

Bakgrunnstallene viser at mange av Aps nye velgere kommer fra hjemmesitterne. Hver fjerde av hjemmesitterne fra 2007 sier nå at de skal stemme Ap.

I tillegg får Ap en del velgere fra Høyre og SV, men fremgangen skyldes hovedsakelig at partiet nå mobiliserer potensielle velgere som ellers hadde latt være å stemme. Det er en upålitelig velgergruppe, som Ap skal få problemer med å holde på gjennom hele valgkampen, advarer valgforskere.

— Hjemmesitterne er den minst pålitelige velgergruppen du har. Jeg kaller dem ofte værhanegruppen, for de viser hvilket parti som er i vinden. Vanligvis er de som stemte ved sist valg langt mer pålitelige, sier professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

Vil mobilisere sine egne

Også Narud advarer om troløsheten til de nye Ap-sympatisørene.

— Jeg tror ikke 22. juli-effekten vil forsvinne helt frem mot valgdagen, men dette er en veldig usikker velgergruppe. Derfor vil det være sikrere for Ap om de mobiliserer velgere som tidligere har stemt på partiet, sier hun.

Aarebrot mener Aps mål i valgkampen må være å holde på velgerne de har, og sørge for at de som sier at de skal stemme Ap faktisk gjør det valgdagen. Det er også Raymond Johansens plan.

— Gjennom valgkampen skal vi gjøre det vi kan for å få et godt valgresultat, ikke minst ved å mobilisere de som ofte sitter hjemme ved kommunevalg, sier Johansen.

Fornøyd Solberg

Høyre går kraftig tilbake på målingen, etter å ha ligget rekordhøyt i juni. Høyre-leder Erna Solberg tar nedgangen med fatning.

— Dette er en god inspirasjon til alle våre valgkampmedarbeidere som starter arbeidet sitt i dag, sier Høyre-leder Erna Solberg om resultatet.

— Men dere går ned 5,6 prosentpoeng?

— Ja, men vi ligger fortsatt på et veldig høyt nivå, nesten 7 prosentpoeng over siste lokalvalg. Jeg sa i juni at jeg ikke var sikker på om det resultatet vi fikk på målingene da ville holde helt til valget.

Solberg ønsker ikke å kommentere om hendelsene 22. juli har hatt innvirkning på Aps fremgang og Høyres tilbakegang.

— Det er et detaljnivå som jeg ikke ønsker å gå inn på i den situasjonen vi er i nå, sier hun.

Frp på grunnfjellet

Aarebrot peker på at Høyre egentlig ikke mister mange velgere i denne målingen. Overgangen fra Høyre til Ap er også relativt liten, bare fem prosent.

— Det er de andre partiene som mobiliserer velgere. Dermed går Høyres relative andel av stemmene ned, men Høyre er fortsatt partiet som har høyest lojalitet fra forrige valg, med over 75 prosent, sier Aarebrot.

Han mener også at nedgangen i stor grad skyldes Høyres ekstreme tall i juni.

— Da hadde man klart å mobilisere nesten alle potensielle velgere. Det betyr at velgerreserven var svært liten. Da er det naturlig at de andre partiene tar innpå etter hvert som de mobiliserer sine potensielle velgere, sier han.

Frp rammes ikke av særlig nedgang. Det tror Narud skyldes at partiet er nede på grunnfjellet med sine 14 prosent.

— Og det er ikke et veldig dårlig resultat for Frp til å være lokalvalg. Partiet gjør det vanligvis langt bedre i stortingsvalg, sier hun.

Hvordan tror du Ap vil gjøre det i dette valget? Si din mening her!

FÅR STØTTE: Statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet får stor oppslutnings også på BTs første meningsmåling etter terrorangrepene som rammet partiet så hardt. Men valgforskere advarer mot at sympatibølgen ikke nødvendigvis vil vare helt til valget 12. september. ARKIVFOTO: TRYGVE INDRELID, AFTENPOSTEN