• Utstyr er viktig men det må ikke bli hysteri, mener Jan Fredrik Monsen, leder av Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hordaland.

I dagens BT forteller jeger Torstein Halstensen fra Bergen om sin kostbare jaktinteresse. Han mener selv han har kjøpt og prøvd ut jaktutstyr for cirka 100.000 kroner.

— En vanlig jeger som er ute tre helger i året, trenger ikke alt dette utstyret, sier Halstensen.

Han anbefaler nye jegere til å tenke gjennom hva som trengs når de skal ut å jakte hjort fra 10. september.

Tre ulike jaktformer

Skal man sitte på post i forbindelse med drivjakt, er det viktigste å holde seg varm og tørr. Skal man smyge etter hjorten i fjellet, må man ha gode kikkerter, kikkertsikter og utstyr for å overnatte ute.

Skal man derimot skyte hjort på innmark, er det aller viktigst å legge penger i et godt kikkertsikte som gjør jobben i skumring og måneskinn, mener Halstensen.

— Da er det bare å smelle til med skikkelig optikk med en gang, sier den erfarne jegeren som har jaktet over hele Vestlandet i 20 år.

Denne høsten skal han jakte i Tørvikbygd, Strandebarm, Lindås, Arna, Årdal i Sogn, Lærdalsfjellene, Luster, Vikafjellet, Voss, Gudvangen og Nærøyfjorden. Reinsdyrjakten er unnagjort. Nå gjenstår hjortejakten. Jaktlaget hans har løyver på 43 dyr.

Byjegerne dyrest i drift

En spørreundersøkelse Norsk institutt for naturforskning (NINA) gjorde i vinter blant 1820 jegere, viser at hjortejegeren i fjor brukte gjennomsnittlig 1858 kroner på klær og personlig utstyr, 2225 kroner på våpen og ammunisjon.

Det sprikte fra 100 til 25.000 kroner pr. jeger for klær og utstyr, fra under 1000 til over 40.000 i våpen og ammunisjon. Høyest var snittet blant byjegerne

— Det har vært stor vekst på utstyr de siste årene, og det skyldes nok den nye våpenloven som setter begrensning på maks seks jaktvåpen. De som brenner for jakt, bruker gjerne mer penger på utstyr, sier Christian Apesland hos Våpen-Søilen i Bergen.

26.000 for grunnutrustning

— Folk har fått mer penger. Mange har gjerne kikkertsikte for dagjakt og et annet for kvelds-, måneskinns- og bøjakt. De har avstandsmålere og gode kikkerter. Alt bidrar til økt sikkerhet og redusert skadeskyting, sier Jan Fredrik Monsen, leder av Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hordaland og nestleder i Bergens Jæger- og Fiskerforening.

Han har 50 års erfaring med jakt og startet selv opp med en Krag Jørgensen-rifle med åpent sikte. Han jobber deltid på sportsbutikken XXL og kjenner derfor både utstyr, pris og sine jaktkunder

Monsen anslår at en ny jeger fort må investere 26.000 kroner for å få en billig grunnutrustning bestående av jaktradio, rifle med kikkertsikte, en god kikkert, jaktdress og fjellstøvler.

- Ta hensyn til naboen

Han gir ofte følgende råd til sin kunder:

— Det viktigste er ikke en dyr jaktrifle, men et godt kikkertsikte og lyddemper. Lyddemper er noe av det viktigste. Ikke alle naboer liker å bli vekket av smell tidlig om morgenen. Dessuten slipper jegeren mye rekyl og å bli blendet av munningsilden, sier han.

— Er det mange utstyrskåte jegere?

— Ja. Det er spesielt de nye jegerne i 20-års alderen. Mange av dem tror de må ha alt utstyr med en gang, sier Monsen

— Er inngangsbilletten blitt for høy?

— Nei, det synes jeg ikke. Utstyret varer ofte livet ut.

- Hjorten har forspranget

I Kvinnherad landets største hjortekommune er jegerne i Hjortefot jaktvald, ett av de størst i kommunen, klare til jakt. Der skal de skyte 90 dyr denne høsten.

— Det blir dyrt, skal du følge med på utstyrsfronten, men på plussiden skal det sies at det gjør jaktene sikrere, sier Lars Børge Sæberg, leder av Hjortefot jaktvald i Kvinnherad.

Han avviser at hjorten ikke har noen sjanse mot jegere som er rustet til tennene med fancy utstyr.

— Hjorten har fremdeles alle fordeler der ute. Utstyret er kun med på å korte inn forspranget, sier Sæberg.