KARI HOVDE Adresseavisen/BT

Dette mener studentene om de ulike lærestedene!

Les flere stud. mag.-saker her!

Forbrukerombudet og Forbrukerrådet blir ofte kontaktet av studenter som har problemer med skolene de har søkt og kommet inn på. Det myldrer av tilbud, og ikke alle skoler er seriøse eller har et godt nok studietilbud. Er du uheldig med valget av skole, risikerer du å tape titusenvis av kroner, og måneder og år, på en utdanning som er verdiløs eller som du ikke får gjort ferdig.

— Du må sjekke skolene og innholdet i kontraktene deres grundig. Ikke kast bort tid og penger på useriøse privatskoler, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon og direktør i Forbrukerrådet Erik Lund-Isaksen.

Men det kan være vanskelig å skille de seriøse fra de useriøse. Noen privatskoler tilbyr titler eller studier som høres flotte ut, men hvor vitnemålet ikke er verdt papiret det er skrevet på, påpeker Thon og Lund-Isaksen.

— Selv de mest useriøse skolene reklamerer profesjonelt, og du bør ikke ta det som står i brosjyrene for god fisk.

Akkreditert? Allerede nå, når du er i ferd med å velge hvilken skole du skal søke på, må du sjekke om skolen og utdanningen som tilbys er seriøs og gir deg kvalifikasjonene du vil ha. Undersøk om skolen og studiet er akkreditert av NOKUT, etaten som kontrollerer kvalitet på utdanning i Norge.

Hva sier kontrakten? Mange opplever at utdanningen de har begynt på ikke lever opp til forventningene. En del velger å slutte på skolen. Noen trekker seg også fra studiet før de i det hele tatt har begynt. Men i mange skolers kontrakter er det krav om at du må betale for hele eller store deler av studiet uansett hvilke grunner du har for å slutte. Har du skrevet under kontrakten, kan du bli sittende igjen med regninger på titusenvis av kroner for en utdanning du ikke vil ha og ikke har bruk for.

På Forbrukerombudets hjemmesider finner du informasjon om hva Forbrukerombudet mener skolene kan og ikke kan kreve av deg i kontraktene sine.

Andre viktige tips. På Forbrukerombudets og Forbrukerrådets hjemmesider finner du mer detaljert informasjon om hva du bør vite om skolene du søker på, tips om hvordan du kan finne ut om skolen holder det den lover i reklamen, og råd om hva du bør sjekke før du skriver under kontrakt med skolen.

Forbrukerombudet

Forbrukerrådet