I helgen vil mengden UV-stråler øke.

Terje Christensen i Statens strålevern advarer mot stadig sterkere UV-stråler i Sør-Norge.

— Det at solen kommer stadig høyere på himmelen kombinert med mye snø gjør at UV-indeksen på fjellet øker fra moderat til høy. Særlig når en god del av bidraget kommer fra refleks fra snøen vil behovet for beskyttelse øke, sier han.

På Finse er verdien nå målt til 5,7. Det er nesten tre ganger mer enn den er i Bergen.

— Hva kan man gjøre for å beskytte seg?

— Man bør først og fremst ha solbriller med sidebeskyttelse og solkrem med høy faktor. Smør lepper, nesetippen og ører med solblokk. Intensiteten av UV-stråler som vi kan vente oss på fjellet i helgen kan sammenliknes med den vi har om høysommeren i lavlandet og mot 6 på UV-indeksmålingen.

Billig briller like bra

Farene ved å droppe beskyttelse er velkjente, men vi minner likevel på dem:

n Snøblindhet er solforbrenning på hornhinnen. Det er smertefullt, men ikke direkte farlig.

n Huden kan fort bli forbrent, og noen kan oppleve solallergi med irriterende utslett. En forbrenning kan føre til økt kreftfare.

— Man kan utvikle grå stær hvis man utsetter seg for høye doser UV-stråling gjennom mange år, sier Christensen

Store solbriller er på moten nå, og Christensen minner om at billige solbriller kan være til like mye beskyttelse som dyre designerbriller, så lenge de er CE-merket.

  • De skal beskytte mot UV-A- og UV-B-stråler, det vil si lang- og kortbølger. Det er ingen sammenheng mellom pris og beskyttelse, sier han.

Solvaner skyldig

— Hva påvirker mengden UV-stråler?

— Tynt ozonlag, blant annet. Men også solhøyden. UV-stråling er sterkest midt på dagen, da solen er på sitt høyeste på himmelen, sier Christensen.

Skydekket har også litt å si, men tynne skyer bremser lite. Det kan være lurt å bruke beskyttelse selv når det er overskyet.

Til tross for at ozonlaget er blitt tynnere på den nordlige halvkule er det folks solingsvaner som spiller den største rollen for farene ved UV-stråler.

— Mer fritid og lange ferier er ikke gunstig for helsen.

FARE PÅ FERDE: I helgen blir UV-strålingen ekstremt høy, advarer Statens strålevern. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE