I hele natt kjempet Brannvesenet mot flammene på Sotra og i Sveio. En lang periode uten regn, har gjort skogen ekstremt brennbar.

— Folk bør avstå fra å brenne bråte, og heller levere det til avfallsstasjonene når streiken er avblåst, sier vaktkommdantør Trond Jargren i brannvesenet.

Han minner også om det generellet forbudet mot åpen ild i skog og mark fra 15. april til 15. september.— Folk må tenke seg om, og ikke bruke noen som helst form for åpen ild, sier Jargren.

Stort område nedbrent

Skogbrannen i Sveio er nå under kontroll, selv om det fortsatt brenner.

— Brannfronten vestover mot Ryvarden er slukket, men det brenner ennå på et lite område østover mot Husafjell og Vandaskog. Det er et ubebodd område, sier operasjonsleder Dagny Sundfør i Sunnhordland politidistrikt.

Brannvesenet fryktet lenge for flere hus, etter hvert som flammene nærmet seg bebyggelsen på Ryvarden.— Til sammen er rundt 3.000 mål utmark brent ned, sier Sundfør.

Brannvesenet har også bedt om bistand fra Sivilforsvaret, for å få bukt med siste rest av flammene.

— Vi har sendt ut 14 mann med utstyr for å bistå, sier distriktssjef Anne-Margrete Bollmann til bt.no.

Et skogbrannhelikopter er også satt inn i aksjonen tirsdag ettermiddag. Det var fortsatt i drift rundt klokken 18 tirsdag - med slokking og transport av mannskaper til steder med oppblussing.

- Heldige med vinden

I går kveld blusset brannen på Sotra opp igjen, fem dager etter den begynte.

— Det er nok blitt liggende glør igjen, muligens i en gresstue eller liknende. Når det er så tørt ute som nå, skal det lite til før det blusser opp igjen, sier brannkommandør Jargren.

Flammene ble imidlertid slukket kjapt denne gangen.

— Vi var heldige med vindforholdene, og våre mannskaper ble dimitert i 5-tiden i dag tidlig. Nå er vi jevnlig ute å kontrollerer brannområdet, for å sikre oss at det ikke er på´an igjen, sier Jargren.

FARLIGE FLAMMER: Helikopter ble satt inn for å slukke den omfattende brannen på Sotra i forrige uke. FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN