— Det har blåst i flere dager, og en rekke steder på Vestlandet har det samlet seg snøfonner som kan rase ut, sier Karsten Eitrheim, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Han ber skiløpere være forsiktige og unngå vestvendte skråninger hvor det har samlet seg snø.

— Det er fare for snøskred i området over 600 meter på Kvamskogen. Fra Mjølfjell til Finse har det snødd og blåst kraftig og hele dette området er utsatt, sier Eitrheim.

Hardangervidda stengt

Uværet har også skapt store problemer for trafikkavviklingen. Bergensbanen er fortsatt stengt etter at et Signatur-tog kjørte inn i et snøras vest for Hallingskeid og sporet av onsdag.

Uværet har sørget for at oppryddingsarbeidet ennå ikke er kommet i gang. Bergingstoget som skulle starte oppryddingen kjørte seg fast i snøen da det forsøkte å nå frem til havaristen.

Jernbaneverket sier de tidligst kan starte i dag - dersom været blir bedre.

Men ifølge Vervarslinga på Vestlandet skal styggeværet i fjellet fortsette utover søndagen. Først i kveld skal det lette opp.

Og det er ikke bare togtrafikken som er rammet av vinterværet. Lørdag var Hardangervidda og Vikafjellet stengt på grunn av uværet. Fjellovergangen Hol-Aurland var stengt på grunn av rasfare.

— Vi kommer til å jobbe med Hardangervidda i hele natt. Vi klarer kanskje å åpne søndag, men det er stor usikkerhet rundt det nå. Værmeldingen ser ikke bra ut, sa vaktoperatør Ove Amundsen ved Vegtrafikksentralen i går kveld.

Da var det også kolonnekjøring over Haukelifjellet.

— Trenger du ikke kjøre, bør du la bilen stå. Det er glatt både på lavlandet og i høyden. Vi vurderer fjellovergangene hver time.

Værfast i København

Seks flyginger mellom Bergen og København ble kansellert lørdag. På grunn av vanskelige værforhold har SAS avlyst nesten 500 avganger og landinger siden søndag.

— Jeg landet her klokken halv fem fredag ettermiddag, og har fortsatt ikke kommet meg noen vei, forteller Hans Rune Solberg på telefon fra Danmark.

Ifølge informasjonssjef Jens Langergaard i SAS i Danmark sliter selskapet med store mengder nedbør og is.

— Det vi reagerer mest på er mangelen på informasjon. Vi er mange bergensere her som venter på fly til Flesland, og vi har ikke fått ordentlige beskjeder om hvorfor ingen av avgangene har kommet seg på vingene, sier Solberg.

Han visste i går ikke når han og de andre passasjerene som ventet i Danmark kan komme seg hjem igjen til Norge.

På Flesland gikk trafikken som normalt lørdag, med unntak av kanselleringene til og fra København.

Onsdag verste uværsdag

Først sent i kveld vil vinden i fjellområdene gi seg, ifølge Vervarslinga på Vestlandet.

— Både mandag og tirsdag kan bli fine dager, sier meteorolog Karsten Eitrheim.

Men så er det også slutt.

— Onsdagen ser ut til å bli den verste dagen i vinterferien med mye snø og vind. Hvis du skal plukke en dag for inneaktivitet, bør det bli den, sier han.

HELGE SUNDE