Det har lavet ned store snømengder i fjellområdene på Vestlandet den siste tiden, og skredfaren er stor.

— Hordaland og Sogn og Fjordane har mandag formiddag rød fargegrad, som betyr stor snøskredfare. Dette er det høyeste farenivået i varslingen, sier vaktleder Solveig Kosberg ved NVEs snøskredvarsling.

Rød farge betyr at ferdsel i skredterreng frarådes.

Senere mandag vil farenivået trolig bli nedjustert til oransje, som er ensbetydende med "betydelig snøskredfare", ifølge Kosberg.

Krevende

Fjellområdene rundt Voss og Røldal er særlig utsatt, etter å ha fått store snømengder i mildværsperioden de siste dagene.

— Hvordan skal skigåere og alpinister forholde seg til et slikt skredvarsel når de ferdes i fjellet?

— Når vi melder betydelig skredfare, så er det fortsatt en svært krevende situasjon. Det er meldt enda mer nedbør og folk bør holde seg unna de bratteste områdene og være virkelig varsom når de er ute i terrenget, sier vaktleder Solveig Kosberg.

Hun oppfordrer de som skal til fjells om å klikke seg inn på nettsiden varsom.no for å få oppdaterte varsler og pratiske råd og tips om hvilke forholdsregler de bør ta i fjellheimen.

Må ha kunnskap og erfaring

— De som har tenkt å ferdes langt utenfor de preparerte løypene må ha mye kunnskap om skredfare og erfaring i rutevalg. Vi anbefaler andre skigåere om å holde seg unna terreng som er brattere enn 30 grader. De som er i alpinløypene bør holde seg de ordinære løypene, mens de som har tenkt seg på tur bør helst velge flate traseer, sier vaktleder Solveig Kosberg.

Snøskredvarslene gjelder vanligvis for to dager, og NVE har derfor ennå ikke laget varsler for de store utfartsdagene i romjulen.

— Meteorologene melder kaldere vær. Hvordan vil det påvirke skredfaren i julehøytiden?

— Mildværet førte til en økning i skredfaren, men nå som vi får kaldere vær vil snølagene fryse på igjen, gi økt stabilitet og dermed redusert skredfare, sier Kosberg.