I helgen opplevde to hoteller det som har blitt et årlig sommertegn i Bergen: Midt i turistkaoset forsvant vesker og kofferter uten at noen la merke til noe mistenkelig.

Pent kledde tyver

På Clarion Hotel Admiral i C. Sundts gate ble en tysk og en brasiliansk kvinne frastjålet veskene sine i spisesalen, mens en koffert forsvant under innsjekking på First Marin Hotel i Rosenkrantzgaten.

Nå advarer politiets informasjonsleder Trygve Hillestad hoteller og restauranter med at vi kan oppleve en bølge av lignende tyverier i tiden fremover.

— Alt tyder på at dette er organiserte bander som reiser fra by til by. Også tidligere somre har vi hatt en rekke lignende tyverier, og vi vet av erfaring at det kan være utenlandske tyver som herjer en stund i en by før de reiser videre til neste. De er som oftest pent kledde, og blander seg med turistene i uoversiktlige situasjoner - for eksempel ved ankomst og avreise til et hotell, eller i spisesalen under frokost og middag, forteller Hillestad.

Seks måneders fengsel

Han ber hotellnæringen bidra til å gjøre forholdene vanskeligere for tyvene.

— Blant annet kan de innføre strengere vakthold i resepsjonen og begrense adgangen til spisesalen til de som kan fremvise hotellnøkkel. Dette opplever man ofte i utlandet, og det er kanskje på tide å gjøre sånt her i landet også, sier han.

Politiet ser alvorlig på tyveriene, og det samme gjør rettsvesenet. En polakk ble i fjor dømt til seks måneders fengsel for en rekke tyverier ved hoteller i Bergen.

— Slike tyverier rammer ikke bare enkeltpersonene som blir utsatt for dem. De rammer også hotellet og byens omdømme blant turistene, påpeker Hillestad.

Admiral stenger frokostsalen

Hotelldirektør Nina Askvik ved Clarion Hotel Admiral forteller at hotellet nå har tatt sine forholdsregler for å prøve å hindre flere tyverier.

— Vi hadde tenkt å innføre strengere vakthold 1. juni, men etter helgens hendelser ble det umiddelbart innført. Det betyr at det står vakt ved døren til frokostsalen, og kun gjester som kan fremvise hotellnøkkel slipper inn. Med opptil 400 gjester som skal spise frokost på en gang, er det umulig å ha oversikt på noen annen måte, forteller Askvik.