Siden Ivar ble akuttinnlagt på Haukeland Universitetssykehus 20. februar har dagene vært et sammenhengende mareritt for familien.

Går i konstant frykt

– Vi går i konstant frykt for å miste ham. Legene gir oss ikke mye håp, sier Kari Schurmeyer Haga.

– I løpet av de siste to ukene har det vært på nippet mange ganger. I lange perioder har han ligget i kontrollert koma, han har hatt hjertestans flere ganger, alvorlig blodforgiftning og full nyresvikt. Vi går med hjertet i halsen hele tiden og er totalt utslitt, alle sammen, sier Kari.

– Han er klippen i familien vår, har alltid vært den vi har lent oss på og som har ordnet opp i alt, og for de to barna våre, tvillingjenter på tre og et halvt år. Nå er det vi som må være sterke.

**Les også:

Risikabel operasjon**

Baksiden av medaljen

Kari og resten av familien reagerte spontant da de leste BT mandag om strålende resultater av fedmeoperasjoner:

Slanka seg tilbake til livet

– Akkurat da lå ektemannen min i koma nettopp som følge av fedmeoperasjon. Vi har sett baksiden av medaljen.

Hun mener folk må tenke seg ekstremt godt om før de velger en slik løsning.

– Det er flott at det går bra for mange, men når det først går galt så går det skikkelig galt. Det har vi fått erfare.

For tung for yrket

Ivar Isdal Haga er kaptein på et supplyskip i Nordsjøen og var for overvektig til jobben. I ett års tid seilte han på dispensasjon fra sjømannslegen. Dispensasjon ble gitt fordi han var satt opp på slankeoperasjon. Han måtte bli kvitt 70 kilo av hensyn til sikkerhetsreglene på båten. Hvis ikke, kunne han ikke få fast ansettelse i jobben som supplybåtkaptein. Han forsøkte å slanke seg, men klarte det ikke.

Derfor var slankeoperasjon den eneste mulige løsningen.

Hadde ikke noe valg

– Ivar var skeptisk. Han leste alt han fant på internett om fedmeinngrep. Han visste godt at det var risiko knyttet til inngrepet, også at det hadde skjedd dødsfall i kjølvannet av slike operasjoner. Likevel bestemte han seg for å gjøre det.

Kari Schurmeyer Haga sier at mannen i virkeligheten ikke hadde noe valg. Han var avhengig av jobben og hadde tenkt å seile enda mer enn han allerede gjorde. Ekteparet var akkurat i ferd med å bygge nytt hus og trengte alle inntektene de kunne få.

– Vi gledet oss. Han hadde planlagt å legge ned en stor egeninnsats på huset for at vi skulle klare det økonomisk.

– Det er dobbelt tragisk og urettferdig å tenke på at han var en frisk og aktiv mann, til tross for overvekten. Han gjorde dette utelukkende for ikke å miste jobben og av hensyn til familiens økonomi.

Operert i Haugesund

Ivar Isdal Haga ble operert på Haugesund sykehus 13. november i fjor. Han søkte seg først til sykehuset i Førde, der de har lang erfaring med fedmeoperasjoner, men der var det ikke mulig å komme til. Derfor ble han anbefalt å ta inngrepet i Haugesund. Inngrepet ble utført ved hjelp av en teknikk som går ut på å fjerne en del av magesekken, såkalt gastrisk bypass.

– Han begynte å få magesmerter allerede kort tid etter inngrepet, og de ble bare verre og verre, helt til han altså ble akuttinnlagt på Haukeland 20. februar. Da var det full krise med infeksjon og sprukket tarm. Siden har han ligget på intensivavdelingen under konstant overvåking og medisinsk behandling. Han har hatt fire operasjoner. Tre av dem har vært hasteoperasjoner som har skjedd i løpet av den siste uken. Hver gang har vi trodd at vi var i ferd med å miste ham.

Kari understreker at ektemannen har fått en fantastisk behandling på Haukeland, og at familien blir godt ivaretatt der.

– Legene er åpne med oss. De sier det som det er: At de ikke kan garantere at de er i stand til å redde ham. Nå lever vi bare time for time og håper på det beste samtidig som vi frykter det verste.

Det var ikke mulig å få kommentar til saken fra Haugesund sykehus i går.

KONSTANT FRYKT: Ivar Isdal Hagas ektefelle, Kari Schurmeyer Haga og moren hans Kirsten Isdal Haga, lever i frykt fra time til time. ¿ Vi har sett baksiden av medaljen når det gjelder slankeoperasjoner, sier de.
Høvik, Tor
HADDE IKKE NOE VALG: Ivar Isdal Haga var nødt til å gå ned i vekt for å beholde jobben som kaptein. Nå kjemper legene på Haukeland for å holde ham i live. FOTO: Løtvedt på Torget.