Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) sendte tirsdag ut melding for begge de to fylkene. I meldingen heter det blant annet:

«Det ventes lokalt intens nedbør fra tirsdag kveld og utover onsdag formiddag, som regn under 1000-1200 m.o.h. (...) Dette vil føre til raskt stigende vannføring i mindre vassdrag. Mye vann i bakken, kombinert med intens nedbør, gir økt sannsynlighet for jordskred.»

Nedbøren på vei

Ifølge NVE gjelder dette først og fremst i Sogn og Fjordane sør for Nordfjord og i Hordaland.

Statsmeteorolog Arnstein Tjøstheim ved Vervarslinga på Vestlandet bekrefter de søkkvåte utsiktene.

— Nedbøren er på vei innover oss nå tirsdag ettermiddag.

— For hele onsdagen er det realistisk å vente seg opptil 70 millimeter nedbør enkelte steder i Hordaland. Det er mye, sier Tjøstheim.

Stol på fornuften

Bergen er ikke blant de mest utsatte stedene. Likevel kan det bli 30-50 millimeter nedbør også i Bergen i løpet av onsdagen.

— I Sogn og Fjordane kommer det også mye nedbør. Men der går det over til bygevær tidligere enn i Hordaland; det blir mest intenst tirsdag kveld og onsdag morgen. Spesielt ytre og midtre strøk er utsatt, sier Tjøstheim.

Han ber folk bruke sunn fornuft og ta sine forholdsregler, for eksempel passe på at avløp og takrenner ikke er tette.

— Og det er vått i bakken allerede. Derfor øker også faren for jordskred. Det er det absolutt grunn til å advare mot, sier Tjøstheim.

Sammenhengende regn

Ifølge NVE gjelder den økt skredfaren spesielt i «terreng med bratte skråninger, og langs elver og bekker med stor vannføring.»

Hvis du lurer på hvor mye regn vi har i vente, kan det være en pekepinn å se på nedbøren fra tirsdag morgen til i 18-tiden tirsdag. I det tidsrommet er det bare kommet 7-8 millimeter i Bergen, selv om nedbøren tidvis har vært intens - spesielt tirsdag ettermiddag.

— Det vil regne fra nå av og mer og mindre sammenhengende frem til onsdag ettermiddag i Hordaland. Tirsdag kveld øker det på, sier Tjøstheim.

Sjekk rister

Samferdselsdirektør Atle Kleppe forteller at Bergen kommune har hatt folk ute for å sjekke at rister og bekkalokk er ikke er tettet til.

— Dersom du har hus, og vet at det er en rist i nærheten, bør du sjekke at den ikke er dekket til med løv, råder han.

Hos veitrafikksentralen har ikke nedbøren skapt problemer på veiene på dagtid tirsdag.

— Vi tar det for gitt at folk er oppmerksom på faren for vannplaning og at de ikke spruter vann på bilister og gående, sier han.