Helen Aase Rokkan (15) satte fra seg skiene utenfor kaféen i Eikedalen Skisenter da hun skulle spise.

Da hun kom ut 15 minutter senere var de splitter nye skiene sporløst borte.

— Utrolig kjipt. Jeg ble skikkelig lei meg og sint. Jeg fikk skiene til jul og det var første gang jeg brukte dem, forteller Helen som var på ski med tre venninner i går.

Da hun kom hjem og fortalte historien til venninnen Frida Finne (14), fikk hun vite at også Fridas ski ble stjålet på Voss lørdag.

Frida var sammen med familien i skianlegget Voss Resort da skiene forsvant.

— Vi var bare en liten tur innom Bavallsstuen for å spise. Da vi kom ut for å ta noen flere turer var skiene til Frida borte vekk, forteller moren Annika Finne.

— Trist og sint

Nå advarer mødrene til Frida og Helen andre om å være på vakt når man besøker skisentrene.

— Dette gjør meg både trist og sint, sier Helens mor Ingrid Aase.

— Datteren min ble fryktelig lei seg, det hele la en demper på helgen og vi fikk ikke stått på ski i bakken søndag, forteller Finne.

Begge jentene meldte fra til skisentrene om at skiene var borte og mødrene vurderer nå å anmelde tyveriene til politiet.

- Det ble ikke mer ski på Frida denne helgen. Annika Finne.

Vektere patruljerer skianlegg

Daglig leder Fredrik Tønjum i Eikedalen Skisenter opplyser at totalt seks par ski har blitt stjålet fra anlegget hittil i år.

Fire av dem kom til retter etter at fire ungdommer ble pågrepet for tyveriet.

— Vi har heldigvis få tilfeller av tyverier, men det er selvfølgelig irriterende for dem som opplever dette, sier Tønjum.

Han har satt i gang en rekke tiltak for å forhindre slike tyverier.

— Vi har inngått avtale med et vekterselskap som skal patruljere anlegget for å forhindre slike tyverier. Vi har allerede montert overvåkningskameraer, men hittil har disse vært til liten nytte fordi politiet henlegger anmeldelser hvor vi legger med videobevis, sier Tønjum.

Han vil likevel vurdere om det skal monteres kameraer utenfor kaféen hvor skistativene står plassert.

— Pass på skiutstyret

  • Jeg vil også oppfordre folk til å kjøpe skilås og låse skiene til stativene. Vår erfaring er at folk ikke sikrer tingene sine og verken skilåser eller oppbevaringsbokser blir benyttet, forteller Tønjum.

Han får støtte av sin kollega i Voss Resort, Jan Einar Thorsen.

— Vi har låsbare skistativer og oppfordrer folk til å passe bedre på utstyret sitt. Likevel er det ytterst få som benytter disse stativene, sier Thorsen.

Thorsen har ikke planer om å montere overvåkningskameraer, men sier at de har et godt samarbeidet med politiet.

— Politiet er av og til i bakkene og patruljerer på ski. Til uken skal vi også ha et årlig møte med dem hvor vi blant annet diskuterer tyveri av ski og utstyr.

- Utrolig frekt

Annika Finne sto en hel time nede i Bavallen for å se om skityvene kom kjørende forbi.

— Du får dagen ødelagt. Jeg var så sint og synes det er utrolig frekt. Det ble ikke noe mer ski på Frida denne helgen, forteller Finne.

— Jeg ble først sjokkert da jeg ikke fant skiene. Så ble jeg sur. Det var første gang jeg brukte skiene som jeg fikk til jul, forteller Helen som dro til Eikedalen med tre venninner.

Mødrene til de to jentene ber andre om å passe på utstyret sitt når de besøker skisentrene.

— Vi har ofte blandet skiparene og satt dem på forskjellige steder, slik man gjør i Alpene. Men på lørdag gjorde vi selvsagt ikke det, sier Annika Finne.

Bør skisentrene øke overvåkningen for å hindre tyverier, eller bør skikjørerne bli flinkere til å passe på utstyret sitt. Diskutér saken nedenfor.