ÅSMUND EGELAND

— Systemet er korrupt. Helsepersonellet er først og fremst opptatt av hvor mye pasientene kan betale, sier vennene Vasile Râcealâ (40) og Perca Stefan (41) fra Romania. De er for tiden på besøk i Bergen. Nå advarer de norske myndigheter mot å sende hjertesyke Jennifer (9) tilbake igjen til Romania.

— Hvis familien ikke har mange penger har Jennifer liten sjanse i det rumenske helsevesenet. Selv måtte jeg selge huset mitt for å få råd til operasjon, sier Vasile Râcealâ til Bergens Tidende.

Pastor i Romania

Vasile Râcealâ er pastor i en menighet i landsbyen Dorobantu i Romania. Nå er han i Bergen for å samle inn penger til menigheten. Han bor hos Magne Hanssen og konen Emanuela Hanssen i Øvre Kråkenes.

I 1992 ble Vasile Râcealâ operert etter lengre tids sykdom. Han forteller at han betalte 1000 amerikanske dollar for operasjonen. Det var svært mange penger i Romania på den tiden.

Også Perca Stefan har erfaringer fra det rumenske helsevesenet, mest på vondt. I fjor ble han utredet for en ryggskade. Selve utredningen kom på 600 dollar. Operasjonen han trenger regner han med å måtte betale godt over 1000 dollar for.

- Må ikke leke med liv

— Jeg har vært heldig å få hjelp fra venner. Slik kunne jeg betale for undersøkelsene. Men selve operasjonen har jeg ikke penger til. Den koster flere månedslønner, sier han til Bergens Tidende.

Han oppfordrer norske utlendingsmyndigheter til å ta menneskelige hensyn i saken som gjelder Jennifer Iordache og familien hennes.

— Myndighetene må ikke leke med Jennifers liv, sier han.

De to rumenske mennene retter harde beskyldninger mot leger og sykepleiere i hjemlandet.

Massiv kritikk

BT har de siste dagene hatt kontakt med flere personer med sterk tilknytning til Romania: Terje B. Matthiesen - pinsevennen og eiendomsutvikleren som er talsmann for Jennifers familie - og konen Corina Matthiesen. Hun er opprinnelig fra Romania, og er utdannet lærer i Norge.

BT har også snakket med Magne Hanssen og hans rumenske kone Emanuela Hanssen, ekteparet som huser pastoren fra Romania og kameraten hans. Magne Hanssen har vært i landet en rekke ganger, første gang med hjelpesendinger i 1990, like etter at Nicolae Ceausescu ble avsatt.

Aller disse, i tillegg til familien Iordache som nå er gått i dekning av frykt for å bli tvangssendt ut av landet, hevder at helsevesenet i Romania er korrupt. Pasienter må betale store beløp underhånden, eller gi gaver, for å få den behandlingen de trenger. Jennifers familie har ikke mye å rutte med, og kommer til kort i et slikt system.

Medisinsk uforsvarlig?

Spørsmålet er også om legene i Romania har tilstrekkelig kompetanse til å ta seg av Jennifer.

Jennifer levde syv år av sitt liv uten at legene oppdaget at hun var alvorlig hjertesyk. Professor i barnehjertesykdommer, Gunnar Norgård ved Rikshospitalet, skriver i en uttalelse at det vil være medisinsk uforsvarlig å sende Jennifer tilbake til Romania uten å få garantier for at hun får den oppfølging og kontroll hun trenger.

Leder i Utlendingsnemnda, Bjørn Vagle, har tidligere sagt til BT at sykehusene har den kompetansen som trengs, og at kildene Utlendingsnemnda har brukt sier at Jennifer kan følges opp på tilfredsstillende måte i Romania.