— Man har ingen garanti for egen sikkerhet når man setter seg inn i en pirattaxi, sier politioverbetjent Agnar Berland til Bergens Tidende.

Det var tidlig søndag morgen at en 40 år gammel mann hyret en pirattaxi i sentrum. På vei mot Åsane oppsto en konflikt mellom sjåføren og passasjeren.

Klokken 05.45 dukket mannen opp i resepsjonen på Sandviken sykehus. Han blødde sterkt fra baksiden av låret og fra et kutt i hodet. Ambulanse ble tilkalt og 40-åringen ble sendt til Haukeland Universitetssykehus for behandling.

Pågrepet

På vei til sykehuset ga fornærmede en god beskrivelse av bilen. Han husket også deler av registreringsnummeret, noe som førte til at politiet pågrep føreren av pirattaxien på Danmarksplass etter bare 30 minutter.

Den 30 år gamle sjåføren er av utenlandsk opprinnelse. Han ble umiddelbart satt i varetekt, men var i går kveld ennå ikke avhørt av politiet.

Det var derimot fornærmede, som var svært medtatt etter den dramatiske morgenen.

Av hensyn til etterforskningen vil ikke politiet ut med ytterligere detaljer. Flere vitner er ennå ikke avhørt. Blant annet skal det ha befunnet seg to andre personer i bilen da sjåføren ble pågrepet på Danmarksplass.

Tiltak

Politioverbetjent Berland forteller at en rekke tiltak er satt i verk de senere årene for å komme pirattaxiene til livs. Blant annet ble det gjort forsøk med å sperre av enkelte områder for privatbilisme. Det førte til at pirattaxisjåførene fant nye måter å drive sin virksomhet på. De parkerte bilen utenfor sperringene og kapret kundene til fots.

— Vi slår ned på denne virksomheten med anmeldelser og saftige bøter. Det viktigste tiltaket mot piratvirksomheten er imidlertid tilstrekkelig med drosjer tilgjengelig mellom klokken 03 og 05 natt til lørdag og natt til søndag. Dette har vi drøftet med drosjenæringen, og tilgjengeligheten er bedret, men fortsatt er drosjekøene lange.

— Et annet problem er at all gravingen i sentrum gjør fremkommeligheten dårlig, sier Berland.

Vent heller

Direktør i Bergen Taxi, Jan Valeur, mener det kan bli vanskelig å sette inn flere drosjer på nattetid i helgene. - Det er jo slik at etterspørselen etter drosjer svinger veldig i løpet av et døgn. I perioder med høy etterspørsel setter vi inn de ressurser vi har.

— Vi er svært opptatt av sikkerhet, både for sjåfører og passasjerer. Jeg vil anbefale publikum heller å vente noen ekstra minutter enn å utsette seg selv for fare, sier Jan Valeur.