Toralv Mikkelsen, styreleder i Helse Fonna, frykter Haugalandet blir stående alene dersom Odda og Stord flytter ut.

— Jeg synes det er positivt og naturlig at ledelsen i Helse Vest ved styreleder og administrativ ledelse nå ønsker å gå grundig inn i de utfordringer som deler av Helse Fonna-kommunene føler. Det har i flere år vært misnøye fra Hardanger og Sunnhordland fordi de mener de ikke får gjennomslag og at det blir Haugesund som får tilbudene, sier Mikkelsen.

Fikk tommelen ned

Han har i dag vært i dialog med ledelsen i Helse Vest og kjenner til at de skal besøke Hardanger i midten av mai. Der skal de ha møte med Helse Fonna og kommunene Eidfjord, Ullensvang, Jondal og Odda.

Mikkelsen viser til at Helse Vest allerede har avslått søknaden fra Eidfjord om overflytting til Helse Bergen.

— Den søknaden ble behandlet for en måned siden, men fikk tommelen ned av Helse Vests styre. Begrunnelsen var at det ikke skal ha noen betydning hvilket helseforetak du tilhører fordi det er fritt sykehusvalg og man kan få utført planlagte operasjoner der man vil, sier Mikkelsen.

Endring av helsekartet

Hva tenker du om et Helse Hordaland, slik partiet Venstre har tatt til orde for?

— Jeg er overbevist om at det blir en endring i foretaksgrensene slik de er i dag, men det vil kreve en evaluering på nasjonalt plan. Det må tegnes et nytt helsekart. Men Helse Vest må tenke seg godt om før de åpner for å flytte Odda og Stord til Bergen. Da er det bare Haugalandet igjen, og det vil være vanskelig å opprettholde Fonna som eget helseforetak, sier Mikkelsen.

— Dersom det blir snakk om å radere vekk et helseforetak, må det skje på høyere plan enn hos Helse Vest, legger han til.

- Hvordan kommenterer du kritikken fra de ansatte?

— Jeg beklager sterkt at Odda og Stord opplever ikke å bli hørt. Vi har møtt ordførere og tillitsvalgte og vi har lyttet og drøftet, men de føler vel at de ikke har nådd gjennom med sine argumenter. Jeg tror ikke gresset blir grønnere på den andre siden, sier styrelederen.