Brannfolk, frivillige og mannskaper fra Sivilforsvaret forsøkte i går kveld å få kontroll over skog— og lyngbrannen i Sund kommune. Asken lavet ned over store områder og det ble satt inn helikopter i slukkingsarbeidet.

— Brannen er ute av kontroll. Helikoptrene må ta jobben nå. Vi kommer ikke til med mannskap, sa brannsjef Per Ove Paulsen i Sotra brannvesen klokken 21.10.

Tørt i terrenget

Brannen ved Spildepollen på Kausland sør på Sotra ble meldt i 16-tiden, og da denne utgaven av BT skulle gå i trykken beveget brannen seg mot et industriområde på Kausland.

Politi og brannvesen kunne sent i går kveld ikke si noe om årsaken til den voldsomme brannen, men de advarer folk mot stor gressbrannfare, og oppfordrer til forsiktighet ved bruk av engangsgrill og fyrstikker ute i terrenget.

— Selv om det har regnet veldig mye det siste halve året, har oppholdsværet de siste dagene gjort lyngen og gresset veldig tørr mange steder. Mange glemmer at vegetasjonen tørker veldig fort opp på denne tiden av året, og det skal svært lite til før ild sprer seg og kommer ut av kontroll, sier operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt. Han understreker at det fortsatt er uklart hva som har utløst brannen på Sotra.

Advarer mot grilling

— Jeg vil likevel oppfordre folk om å være svært varsom med bruk av engangsgriller. Det er lett å tro at man har slukket grillen, men ofte ligger det igjen glødende kull som kan forårsake branner, sier Hilland. Han understreker også at uvettig grilling eller annen uforsiktig omgang med åpen ild kan få store konsekvenser.

— Folk som opptrer uvettig og forårsaker branner risikerer store bøter, sier operasjonslederen.

Det fikk en vennegjeng i 30-årene erfare da de ble pålagt å betale i overkant av 16.000 kroner hver etter storbrannen på Sotra i 2006. Om lag 20 kvadratkilometer ble svidd av i det som trolig var den største brannen i Hordaland i moderne tid. Årsaken til brannen var trolig at en av mennene skulle sparke engangsgrillen ut i vannet, men grillen traff i stedet lyngen, som ble antent.

Bruk av engangsgrill var også årsaken til en storbrann på Kristianholm i Sandviken i 2008. Verdier for minst 14 millioner kroner gikk tapt da det begynte å brenne i to bygninger etter at to unge gutter var uforsiktig da de skulle slukke engangsgrillen.

I går kveld var femti mann fra Sivilforsvaret, to helikoptre, brannmannskaper og frivillige i full gang med å holde flammene unna bebyggelsen i området på Sotra. Ifølge politiet var det ingen umiddelbar fare for boliger eller annen bebyggelse.

Regnet aske

— Fra det vi vet er brannen over to kvadratkilometer. Det ser ut som det går bra med bebyggelsen på østsiden. Problemet er at brannen i områder med høy vegetasjon får ekstra fart på seg, sier Synnøve Malkenes, innsatsleder i Hordaland politidistrikt.

BT snakket i går kveld med innehaver Einar Berntsen i firmaet Bjørnars Transport, som har lokaler bare 50–100 meter fra flammene.

— Jeg har fem brannbiler rundt meg og et tjern mellom oss og brannen. Dette går fint. Jeg regner med at jeg hadde fått beskjed hvis det var fare på ferde, sa han.

Renate Antonsen, som bor like ved Kleppesjøen, merket brannen godt på syv kilometers avstand.

— Det kommer aske ned som om det skulle vært snøfnugg. Røyken legger seg som en tynn tåke over skogen. Jeg kjenner at det lukter brent, sa Antonsen.