Trond var nede i det svarteste hull, hadde gått på stoff siden han var 12 år. Kong heroin hadde hatt et klamt grep om halsen hans i mer enn 20 år. For fire år siden ble han tilbudt det han trodde skulle bli den store redningen i livet. Metadon. Han var en av de første i Bergen som fikk tilbud om å prøve det mange trodde var et vidundermiddel.

Fikk store problemer

— Jeg fikk vite veldig lite om bivirkningen da jeg startet. Alt de sa var at det kunne gi øyebetennelse og skade synet, sier 41-åringen som opprinnelig er fra Fyllingsdalen.

Han begynte å kjenne plager av metadon allerede etter et halvt år - langt større plager enn de han hadde hatt som heroinist.

— Jeg fikk mageproblemer, usannsynlige hodesmerter, søvnvansker, hudproblemer - og jeg opplevde ofte at kroppsdeler bare sovnet, sier Trond.

Bivirkningene er blitt både flere og sterkere med årene. Den siste utviklingen er en nervebetennelse i den ene foten. De tre siste månedene har han ikke kunnet tråkke ned på foten uten fryktelige smerter.

— Jeg er overbevist om at betennelsen er et resultat av langvarig metadonbruk. Metadon var i utgangspunktet redningen for meg. Det fikk meg ut av et forferdelig liv. Men nå var stoffet i ferd med å ødelegge meg fullstendig, sier Trond.

Sluttet med metadon

Helseplagene fikk ham til å ta en viktig avgjørelse for noen uker siden. Han bestemte seg for å slutte med metadon. Metadonklinikken, stiftelsen som har ansvar for metadonassistert behandling i Bergen, ga ham en nedtrappingsplan på en måned. Trond fikk sjokk da han startet på den.

— Jeg trodde det var vanskelig å slutte på heroin, men plagene kan ikke sammenliknes med abstinensene du får når du slutter med metadon. Jeg fikk knallhard angst, og ufattelige fysiske reaksjoner. Det var som om jeg kunne kjenne de kjemiske stoffene komme ut av hver eneste pore. Kroppen var i ferd med å kollapse. Jeg var sikker på at jeg skulle dø, sier Trond.

Han har sluttet med heroin flere ganger. Abstinensene forsvinner etter fire-fem dager. Nå er det snart to uker siden Trond kuttet ut metadon. Abstinensene er fremdeles enorme.

— Jeg har innsett at jeg kommer til å trenge medisin i lang tid fremover, men metadon tar jeg aldri igjen. Nå vil jeg over på subutex, sier Trond.

Hindrer abstinenser

I likhet med metadon er subutex et morfinliknende stoff som blir brukt i rusbehandling. Stoffene blokkerer for virkningen av heroin, og hindrer abstinenser. Subutex er noe svakere enn Metadon. Ingen av de to medikamentene kurerer avhengighet.

— Jeg mener ikke at de skal fjerne metadon som behandlingsmiddel. De kan kanskje bruke det i en kort periode for å få folk bort fra heroin - men ingen bør gå på dette stoffet over flere år. Kroppen blir forgiftet og helt ødelagt, sier Trond.

Lege Helge Waal er en av de fremste ekspertene på metadon i Norge. Han leder MARIO - senter for medikamentassistert rehabilitering i Oslo.

— Det stemmer at Metadon har flere bivirkninger. De vanligste er svette, hodepine, hormonforandringer, tretthet, vannansamling i kroppen og vektøkning. Men jeg tror ikke at nervebetennelse er et resultat av Metadonbruk, sier Waal.

Han forklarer at hele tanken bak Metadon er at den skal brukes til langtidsbehandling av stoffmisbrukere - slik at de ikke faller tilbake til å bruke heroin. Han hevder at det ikke er slik at langvarig bruk gir stadig flere helseplager.

Vanskelig å slutte

— Helseplagene skal ikke bli gradvis verre, men det stemmer at det er fryktelig vanskelig å slutte med metadon. Det er nesten ingen som klarer det. Den viktigste årsaken er at pasienten får jevnlig høye doser som gir en sterk avhengighet. De fleste må regne med å gå på metadon resten av livet, sier Waal.

Han tror likevel ikke at stoffet er mer vanedannende enn heroin.

— Tilgangen til heroin er mye vanskeligere, og da blir man ikke så avhengig. Det er derfor det oppleves enklere å slutte med heroin. Men i prinsippet er abstinensene de samme, sier Waal.

Han fremhever at det er nettopp derfor de er restriktive med å dele ut både metadon og subutex.

— Vanligvis hyler pressen om at alle må få metadon og subutex. Nå har du truffet en viktig nerve. Vi vil helst at bare de tyngste narkomane skal få disse stoffene. Det beste er nemlig å bli kvitt stoffproblemet på annen måte, gjennom terapi for eksempel, sier Waal.

Metadon fryktet i Bergen

Rusmisbrukerne bestemmer selv om de sil ha metadon eller subutex når de kommer inn på behandling.

— I Bergen er rusmisbrukerne blitt veldig skeptiske til metadon. De har hørt mye negativt om det, og foretrekker subutex. To tredeler av våre 200 pasienter får subutex, men av og til er det nødvendig med metadon, fordi subutex ikke er sterkt nok, sier Wenche Haga, leder ved Metadonklinikken i Bergen.

Hun synes det høres rart ut at Trond ikke fikk skikkelig informasjon om bivirkningene av metadon.

— Vi har en ordentlig gjennomgang når vi skriver kontrakt med nye brukere, informerer om alle sider ved bruk av metadon og subutex, sier Haga, som har jobbet ved klinikken siden Metadonprosjektet startet i Bergen høsten 1998.

Hun føler at narkomane flest vet mye om både metadon og subutex etter hvert.

— Det er gjerne noen som fremdeles håper og tror at disse medisinene er vidundermidler, men det er ikke bare å ta en pille, sier Haga.

HARDT FOR KROPPEN: Trond Andersen klarte å ta et oppgjør med stoffmisbruket etter 25 år på kjøret. Metadon ble redningen, men nå tør han ikke røre det flytende stoffet lenger. - Metadon er rein gift. Det har gitt meg enorme helseplager, sier 41-åringen.<br/>Foto: KNUT STRAND