I et brev advares foreldrene ved Haukedalen skole mot en mulig lokkemann.

En mann i en hvit bil skal følge etter elever hjem fra skolen. Han skal ha prøvd å få navn, adresse og telefonnummer fra elevene.

Advarer mot hysteri

— Vi ønsker ikke noe hysteri om dette. Politiet har ikke noen opplysninger om at han har gjort noe straffbart. Jeg mener det er dumt av skolen å gå ut med et slikt brev til foreldrene uten å kontakte oss først, sier politioverbetjent Bjørn Eide ved Åsane og Arna politistasjon til bt.no.

Eide sier at det nå lett skapes et unødvendig hysteri rundt dette. Han mener at både skole og media medvirker til dette.

Kan ha flyttet seg til annen skole

— Ser du ikke den redsel foreldre vil ha når det er snakk om en fremmed mann som skal være unormalt interessert i barna deres? - Jo, derfor har vi patruljert for å sjekke opp hva dette er for noe. Vi har hatt informasjoner om dette fra første stund. Hadde vi fått sjekket ut dette i fred, kunne vi avklart om det var noe farlig. Nå har oppmerksomheten dette har fått i verste fall fått mannen til å flytte seg til en annen skole, sier Eide.

- Vil beskytte ungene våre

— Jeg er uenig med politiet. Dette er en stor skole med 450 elever, som slutter på ulike tidspunkt. Politiet kan bare ta stikkprøver, de kan ikke være der hele tiden. Vi har hatt problemer med lokkemenn før på denne skolen. Vi vil beskytte ungene våre enhver pris. Så lenge vi oppnår å skremme vekk mannen fra vår skole, så kan i hvert fall vi føle oss trygge for våre barn, sier Per Lundgren, som barn på skolen, til bt.no.

Telefoner fra skremte foreldre

Både mandag og tirsdag fikk ledelsen ved Haukedalen skole telefon fra skremte foreldre som kunne fortelle at barna deres hadde sagt at de ble fulgt etter av en bil på vei hjem fra skolen.

— Mandag var det en gutt som gikk alene som ble fulgt etter. Han sprang hjem og ringte foreldrene, som igjen kontaktet oss, sier Kjartan Hollekve, rektor ved Haukedalen skole.

— Tirsdag var det en gruppe elever som opplevde at en make bil kjørte etter dem, forteller Hollekve videre.

Oppfordret elever til å ta bilnummeret

Begge episodene skjedde ved skoledagens slutt. Mandag besluttet skoleledelsen at dersom de fikk høre om flere liknende episoder, skulle de foreta seg noe.

Tirsdag ble derfor de foreldrene som hadde barn på SFO oppringt og oppfordret om å hente elevene. Onsdag vil det gå ut et skriv til alle foreldre der skoleledelsen ber dem om å være observante og ikke la barna gå alene.

Elevene har allerede blitt oppfordret om å merke seg bilnummeret dersom de ser denne bilen.

— Da vi fikk vite om episoden, hadde de fleste elevene gått hjem. Vi varslet derfor først foreldrene som har barn på SFO. De barna som er på SFO er de yngste, og vi synes det er spesielt viktig at de ikke går alene før vi vet hva dette er, sier rektoren.

- Håper det ikke er alvorlig

— Frykter dere at dette er en "lokkemann"?

— Vi håper selvsagt at dette ikke er alvorlig. Men så lenge vi ikke vet hva det er, frykter vi at det kan være en mulig "lokkemann", sier Hollekve.

Han forteller at etter det han kjenner til har ikke føreren av bilen tatt kontakt med barna.

Ifølge Hollekve er politiet varslet.

Dette brevet fikk foreldrene fra kommunen.