Den fuktige sommeren i Bergen har ført til en tidlig start på høstens eventyr, soppsesongen. I år er det ekstra viktig å være oppmerksom da det bugner av giftig sopp i Bergensområdet.

Geir Blom i Bergen soppforening har allerede testet forholdene, og er særlig bekymret over den ene arten han har støtt på.

Dødelig giftslørsopp

- Jeg var ute på en plukketur på Osterøy i går, forteller Blom. Jeg var overrasket over å finne store mengder av den svært giftige soppen spiss giftslørsopp, sier han. Dette er en dødelig sopp som gjør stor skade selv i små mengder, opplyser Blom.

Ifølge soppeksperten havner den spisse giftslørsoppen i kurvene til folk som har forvekslet den med kantarell eller matrisk.

- Hvordan kjenner man igjen denne soppen?

- Dette er en skivesopp, forteller Blom. Den har en revefarget hatt med brun underside, og spesielle fargebånd på stilken. En ung giftslørsopp er spissere i hatten enn en gammel, men de er like giftige, fortsetter Blom.

Giftslørsoppen gir akutt nyresvikt om man ved et uhell spiser den.

- Dette kan fort bli en farlig lek om man ikke vet hva man driver med, sier han.

Gran - og furuskog

Det er i blandingsskog at man finner de beste feltene, men det er også her de dødelige variantene vokser.

- Ofte er det mange av dem, i går fant jeg hele felt av giftsopp, sier Blom. En annen art man skal være ekstra var på i år er den hvite fluesoppen. - Dette er en sopp mange tar for å være vildtvoksende sjampinjong, sier han.

Den hvite fluesoppen inneholder amatoksin som ødelegger lever og nyrer, og krever rask legebehandlig dersom noen har fått den i seg. - Man må aldri plukke sopp man ikke er 100 prosent sikker på, legger han til.

Styr unna brune skiver

Det er ikke alltid at man kan smake eller se på en sopp at den er farlig. - Den spisse giftslørsoppen har en mild smak, forteller Blom, som legger til at han bare har plukket den for å vise den frem til skrekk og advarsel.

- Men hvordan kan vi vite hva vi skal holde oss unna?

- En grei tommelfinger regel er at man skal være forsiktig med skivesopp, og spesielt sopp med brune skiver, sier han. Med skiver mener han undersiden av soppens hatt. Den kjente matsoppen sjampinjong har for eksempel sorte skiver under den hvite hatten.

- Brune skiver er ofte et signal om at soppen er giftig, forklarer han. Noen sopper kan være giftige selv om skivene ikke er brune, slik som den hvite fluesoppen med den hvite undersiden.

Han forteller at han heller ikke plukker matsopp som står i felt tett på giftsopp. - Dette er en forholdsregel jeg personlig tar, sier han. Det er nok litt ulik praksis på akkurat dette, men jeg tar ingen sjanser, avslutter han.

Har du andre gode råd? Del dem gjerne i feltet under!