– Sånn i etterkant tenker jeg at jeg skulle ha skjønt det, men ansikt til ansikt hørtes det så plausibelt ut, sier Rune Nielsen.

Torsdag kveld i 18-tiden ringte en mann på døren hans i Åsane. Han presenterte seg som en israelsk kunststudent som reiste rundt for å prøve å etablere seg i Norge, og med seg hadde han en portefølje med oljemalerier som han og flere kolleger hadde laget.

– Historien var så overbevisende at vi tenkte ikke på at det kunne være noe tull, sier Nielsen, som til daglig jobber som lege på Haukeland Universitetssykehus.

Oppdaget svindel på internett

Sammen med konen så han gjennom de forskjellige motivene, og bestemte seg for to som de ville ha. Men etter at selgeren var gått begynte Nielsen å få en ekkel mistanke.

– Jeg bestemte meg for å google det. Jeg søkte på «israeli», «artstudent» og «scam», og fikk opp mange treff der det var skjedd på akkurat samme måte i USA. Ett sted var det en link til en kinesisk kunstfabrikk der de masseproduserer de samme motivene om og om igjen.

På nettsiden var det flere hundre forskjellige motiver, men det tok Nielsen kort tid å finne frem til de som han og konen nettopp hadde betalt 2400 kroner for.

– På nettsiden kostet de kun 16–17 dollar. Den «israelske kunststudenten» har nok bestilt de der, og så lagt på sin egen signatur i ettertid, sier Nielsen.

Vil advare andre

Nå vil Nielsen, som aldri før har kjøpt noe av en dørselger, advare andre mot å kjøpe falsk kunst.

– Man bør ikke kjøpe noe av ham, og i hvert fall ikke til den prisen, det er jo helt klart svindel, sier han.

– Han lurer folk og forteller en historie. Det var veldig proft og flott presentert, og man skulle ikke tro at så hyggelige mennesker driver med noe slikt.

Selgeren har også ringt på til flere av naboene i boligstrøket, som stort sett består av eneboliger.

– Til oss sa han at naboen vår hadde kjøpt et maleri, men det hadde han ikke, han hadde bare sendt ham videre.

Anmelder saken

– Det ekleste er følelsen av å virkelig ha blitt lurt, og å ha tatt noen inn i hjemmet ditt der ungene dine ligger og sover. Det er ikke nødvendigvis at det er så mye penger, men at han har misbrukt tilliten vår, sier Nielsen.

Han skal anmelde saken til politiet i morgen.

– Vi vet så lite at de kan nok ikke gjøre noe med det, men det er viktig å si ifra. Dersom flere blir utsatt for dette har de da noe offisielt å gå etter.

Nielsen vil fortsatt henge opp bildene han har betalt tidobbel pris for.

– De ser ut som de gjorde før vi fant ut at det var tull, og jeg synes fortsatt de er fine. Selvom de ikke er originalkunst er de håndmalte oljemalerier på lerret.

– Og nå har de en god historie, ler han.

Maleriselgeren, som utgir seg for å være israelsk, beskrives som ca. 25 år gammel, spinkel og omtrent 175 cm høy. Han skal ha mørkt kortklipt hår og snakke relativt bra engelsk med en ubestemmelig aksent.

LURT: Rune Nielsen føler seg lurt etter at han betalte ti ganger mer for disse maleriene enn hva de er verdt.
Dyveke Nilssen