• Å renske opp etter oljeutslipp er ingen jobb for amatører. Frivillige bør holde seg unna. Dette er en jobb for profesjonelle, i hvert fall bør frivillige sørge for skikkelig verneutstyr.

Det sier leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv.

— Olje er jævlig giftig. Det er vakkert at folk bretter opp ermene og står på, men som oftest gjøres dette uten skikkelig verneutstyr. Den enkeltes sikkerhet blir ikke tatt vare på, og det blir helt feil hvis man skal få helseskader senere, sier han.

— Norges Miljøvernforbund har fått kritikk for å advare folk mot å gjøre slikt frivillig, men folk må tenke litt fremover. Oljen eter seg innpå deg, og du jobber i en oljetåke. Uten munnbind får du masse damp inn i lungene, sier Oddekalv.

Som også understreker at i tillegg til at selve oljen er giftig, er det livsfarlig å gå rundt på speilglatte svaberg,

— Siden olje er giftig, er det vel en selvfølge at man må bruke verneutstyr?

— Det er en selvfølge, men det skjer ikke likevel. De bruker ikke munnbind, og uansett holder det ikke med en sånn liten gassmaske til noen hundrelapper, med utskiftbare filter, sier Oddekalv.

Han ønsker også at det blir testet hva bunkersoljen egentlig inneholder. «Rocknes» hadde 50 tonn bunkersolje igjen. Hvis skipet hadde bunkret i for eksempel Rotterdam før den kom til Norge, kan den bunkersoljen ha vært det vi i Norge kaller for spesialavfall, sier Oddekalv.

Og mener at det dermed er store muligheter for at slik utlekket olje inneholder bl.a. giftstoffet PCB.

<b>ROCKNES-UTSLIPPET:</b> Oljen er giftig, så amatører uten verneutstyr bør holde seg unna, mener Oddekalv.
Ørjan Deisz