— Vognen var full av varer fra flere butikker, blant annet Vero Moda, og der lå mange barneleker, forteller Line Wegner Hausken. Hun er daglig leder i Cosmos, som ligger i kjøpesenteret Telegrafen.

— Jeg synes det er helt utrolig at man kan stjele leker som man skal gi til barna, sier butikkmedarbeider Åshild Huiberts.

Den høygravide kvinnen som ble avslørt, er foreløpig den frekkeste av mange tyver som herjer i butikken nå i førjulstiden. Hun må ha gått fra butikk til butikk og nappet med seg varer for store verdier. Hos Cosmos forsøkte hun å stjele en genser til nesten 1000 kroner.

— De kom to sammen. Denne ene opphold ekspeditøren, mens den andre gikk rundt om i butikken. Vi ble oppmerksomme på at varer manglet, og ville sjekke dem nærmere, forteller Wegner Hausken.

Da så de at det ikke var noe barn opp i vognen, men fullt av stjålne varer.

— Kvinnene var proffe og trakk seg unna. De visste godt at vi ikke hadde noen rett til å sjekke vesker og barnevogn, legger hun til.

De to kvinnene av østeuropeisk opprinnelse greide å stikke seg unna, men er anmeldt til politiet.

— Sjansen for at de blir tatt er vel heller liten. Derfor vil vi advare andre som kan få besøk av dem, sier de to butikkdamene.

BT har i flere artikler omtalt problemet med tyveri fra butikker nå i førjulstiden. Det er høysesong for tyvene, og mange butikker står maktesløse mot det som oppfattes som stadig mer profesjonelle bander.

— De jobber sammen, og kommer gjerne når det er lite folk i butikken, erfarer Åshild Huiberts.

Mens proffene kan virke å være i flertall, blir den «vanlige» tyven stadig yngre.

— I dag tok vi også to elleve år gamle jenter. De ble avslørt da de forsøkte å stjele en badedrakt. De forsøkte å unnskylde seg med at det var stort merkepress på skolen, og at det ikke hadde råd til å kjøpe den, sier Wegner Hausken.

— Enda mer irriterende er det når de river eller klipper av alarmen, og vi avslører dem. Da er varen ødelagt for oss, legger butikkmedarbeideren til.

Hvor mye som stjeles fra motebutikken deres på Telegrafen har de ikke oversikt over.

— Dessverre er det nok like mye her som i andre butikker nå i førjulstiden.

PRØVER SEG: Tyvene blir stadig mer oppfinnsomme. De opererer flere sammen. Til og fra prøverommene forsvinner mange klær, registrerer Åshild Huiberts (til h.) og daglig leder Line Wegner Hausken hos Cosmos på Telegrafen.<p/>FOTO: TOR HØVIK