De kriminelle som forsøker å tilrane seg andres kontoer, er så frekke at de også forsøker å svindle slettmeg.no.

— Vi får daglig henvendelser fra fortvilte personer som opplever dette. Som oftest har de blitt lurt til å gi fra seg sitt passord til kriminelle, eller vært uforsiktige i bruken av sitt passord, sier Ole Morten Knudsen, prosjektleder hos slettmeg.no i en pressemelding.

Svindler via e-post

Slettmeg.no mottok en e-post som tilsynelatende kom fra Facebook sin administrasjon til sin e-postadresse hjelp@slettmeg.no.

I e-posten blir det opplyst at passordet til deres Facebook-konto av sikkerhetsårsaker var blitt endret, og at de måtte gå inn på et eget dokument for å endre passordet sitt igjen.

Knudsen sier at han enkelt kan se at det er flere elementer i e-posten som klart tilsier at denne ikke er sendt ut fra Facebook, men han forstår godt at mange brukere lett kan la seg lure av slike e-poster.

Stort problem

— Denne e-posten er sannsynligvis sendt ut av datakriminelle som vil tilrane seg folks passord til Facebook.

I denne e-posten må noe ha gått galt, for selve lenken for å gjenopprette passordet var ikke lagt ved. Men normalt blir man da lurt inn på et nettsted som ligner på Facebook, hvor man blir bedt om å oppgi sitt passord til tjenesten, sier Knudsen.

Folk som gjør dette vil oppleve at de mister tilgang til kontoen sin, og at denne misbrukes av andre.

Advart

Han vil varsle Facebook angående den falske e-posten som er sendt ut i deres navn, men påpeker samtidig at det viktigste er at publikum selv ikke lar seg lure av slik svindel.

— Vi og andre har advart mot slik tidligere, men siden 5 prosent av alle henvendelser som kom inn til slettmeg.no i fjor gjaldt kompromitterte profiler, tyder det på at man dessverre fortsatt må advare mot dette, sier Knudsen.

Har du mistet tilgang til din Facebook-konto?

 Slik kan du gå frem for å ta tilbake kontrollen.

Slik sikrer du dine kontoer.

Slik kan du unngå hacking.