— Vi har hatt fire forhold av tyverier fra eldre personer inne i leiligheten. Det siste skjedde i Gravdal for bare 50 minutter siden, opplyser Rigmor Isehaug, politiførstebetjent ved Bergen sentrum politistasjon.

På mandag og tirsdag ble to eldre damer frastjålet verdier i Solheimsviken, og lørdag skjedde det samme i Sandviken. Sakene har flere fellesstrekk, og politiet tror det er den samme gruppen som står bak.

— Alle tyveriene har skjedd i tidsrommet mellom klokken 13 og 15.30, og alle ofrene har vært damer over 80 år, sier Isehaug.

Gebrokkent norsk

Fremgangsmåten er den samme:

— Det er en til fire personer som oppsøker den eldre i leiligheten, eller står utenfor og venter når damen kommer fra handletur. På gebrokkent norsk spør de om å få hjelp til å komme i kontakt med andre beboere i huset, forteller Isehaug.

Gjerningsmennene har bedt om hjelp til å skrive en beskjed til andre beboere. Beskjedene har dreid seg om invitasjoner på kaffe- eller bursdagsbesøk, men i ettertid har det vist seg at navnene har vært fiktive.

— Mens en person oppholder kvinnen på kjøkkenet, går en eller flere andre rundt og stjeler ting, forteller Isehaug.

Tyvene har forsynt seg med kontanter, smykker og andre verdisaker. Gjerningsmennene er av utenlandsk opprinnelse, og snakker gebrokkent norsk. I noen av tilfellene har også kvinner vært med på stjelingen.

Advarer andre

Politiet ønsker nå å advare andre mot disse tyvene.

— Ikke slipp ukjente inn i leiligheten, oppfordrer Isehaug.

Hun ber personer som har opplysninger om tilsvarende hendelser om å kontakte politiet.

De eldre damene som har hatt besøk av tyvene, føler seg nå utrygge i hjemmet sitt.

— Det er en stor psykisk belastning for kvinnene. De har problemer med å få sove og føler utrygghet i eget hjem, sier Isehaug.