• Sørg for at båter og andre ting langs vannet sitter godt fast, advarer meteorologen.

— Et omfattende lavtrykk med sterk vind er på vei mot Norge. Dette vil ramme kysten nord for Stad med ekstremt høy vannstand fra fredag kveld. Også i Hordaland vil det blåse litt og vannet vil være høyere enn vanlig, sier statsmeteorolog Anna Reistad ved Vervarslinga på Vestlandet.

Hun oppfordrer alle som har båter eller løse gjenstander stående nær vannkanten til å feste den godt.

Farlige kryssbølger

I Nord-Norge kan vinden komme opp i orkan styrke, og sende store bølger innover mot land. Dette kan igjen få konsekvenser for vannstrømmene lenger sør.

— Energien som oppstår forplanter seg. Det er som om havet har en huskelapp. Over lengre perioder kan det oppstå kraftige dønninger på det åpne havet utenfor Sør-Norge.

Dønningene kommer til å krysse vindretningen og bølgene, noe som gjør det veldig ubehagelig å være på sjøen.

— Det oppstår en farlig resonans som kan ramme store skip og plattformer. Sjøfolk er veldig redde for slike situasjoner. Det er mulig noen plattformer må stanse produksjonen, sier Reistad.

Følger situasjonen

I løpet av en halv time kan bølgene i gjennomsnitt være 18 meter høye i utsatte områder. Det betyr at de høyeste bølgetoppene kan bli 36 meter.

— Vi følger kontinuerlig med på værforholdene, og hver plattform har ulike kriterier for stenging. I ekstremt vær hender det at vi stopper utvendig vedlikehold, og i noen tilfeller reduseres eller stanses produksjonen helt. Flytende installasjoner er for eksempel mer utsatt enn faste plattformer, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil.