GARD STEIRO

KRISTER HOAAS

KRISTINE HOLMELID

DAG IDAR TRYGGESTAD

— Vi har varslet Kripos, og Guttormsen er etterlyst i hele Europa, bekrefter politiadvokat Ole Bjørn Mevatne ved Hordaland politidistrikt. Han advarer privatpersoner mot å gripe inn hvis de møter den drapsdømte bergenseren.

— Han har en forhistorie som tilsier at folk ikke bør gripe inn om de ser ham. De bør i stedet kontakte politiet, sier Mevatne.

Ville knuse telefon

Guttormsen soner en dom på 18 års fengsel for drapet på dataingeniøren Yngve Elvik i 1999. På tross av dette har han de siste dagene vært ute på permisjon.

— Han skulle vært tilbake i fengselet klokken 1900, sier Mevatne.

I går skulle Guttormsen ha møtt sin forsvarer for å drøfte en mulig gjenopptakelse av drapssaken, men 36-åringen møtte aldri opp på advokatkontoret.

— Truls Guttormsen ringte meg klokken 1330. Han fortalte at han befant seg i utlandet, og at han ikke hadde til hensikt å returnere til fengselet, sier advokat Odd Drevland.

— Har du vært i kontakt med ham etter den telefonsamtalen?

— Nei. Jeg har forsøkt å nå ham på mobilnummeret han ringte fra, men får ikke svar. Han sa han skulle knuse telefonen etter at han hadde snakket med meg.

- Trusler

Guttormsen har hele tiden hevdet sin uskyld, og mener han er offer for et justismord. Etter den knusende dommen har han arbeidet for å få frem nye bevis som kan renvaske ham.

Mandag ettermiddag hadde Guttormsen planer om å møte en eller flere personer som kunne ha opplysninger om drapet.

— Jeg vet ikke hvem han skulle treffe men han fortalte meg at det hadde oppstått en trusselsituasjon under møtet, sier Drevland. Dette skal ha vært bakgrunnen for at Guttormsen valgte å forlate Norge.

— Han sa at han trengte to uker til å tenke seg om. Jeg vet ikke hvilke planer han har. Guttormsen har også tidligere følt seg truet, blant annet fra andre innsatte i Bergen Fengsel.

Flere permisjoner

Guttormsen forlot fengselet klokken 1000 mandag morgen.

— Jeg regner dette som en reell rømning, sier Ketil Schreiner Evjen, direktør ved Bergen Fengsel.

Direktøren sier han har en oppfatning om hvor rømlingen befinner seg, men vil ikke kommentere dette ytterligere.

Truls Guttormsen fikk sine første permisjoner fra fengselet i fjor. Han skal blant annet ha tilbrakt julen sammen med sine foreldre i Bergen.

— Han har hatt en del korttidspermisjoner, gjerne av et par timers varighet, forteller Schreiner Evjen.

Han mener Guttormsen har opparbeidet seg til permisjonsrettigheter gjennom god oppførsel. Det skal ikke ha vært noen problemer i forbindelse med tidligere permisjoner.

— Men vi har hatt en strengere vurdering av ham enn de fleste andre, grunnet dommens lengde og sakens karakter.

Bør melde seg

Inntil i går formiddag trodde både politiet og fengselet at Guttormsen befant seg hos sine foreldre. Han skulle bo hos dem under permisjonen. Sent i går var en politipatrulje hjemme hos foreldrene, uten å finne fangen.

— Vi har satt i verk flere tiltak for å finne ham, men kan ikke si sikkert om han virkelig har forlatt landet.

— Har noen fått politibeskyttelse som følge av rømningen?

— Nei, foreløpig tror vi ikke slike tiltak er nødvendig, men dette spørsmålet vurderes fortløpende, sier Mevatne. Forsvareren råder Guttormsen til å melde seg snarest.

— Uansett hvilke trusler han har vært utsatt for, bør han ta kontakt med politiet, sier Odd Drevland.

- TRUSLER: - Guttormsen fortalte at han hadde blitt truet under permisjonen, sier advokat Odd Drevland.<br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
Truls Guttormsen møtte ikke som avtalt ved Bergen Fengsel kl. 19.00 i kveld. <br/> AKRIVFOTO: HELGE SKODVIN