Episoden som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på den erfarne brøytesjåføren, skjedde ved Fana kirke en av juledagene.

— Det kunne svært lett ha gått galt. Jeg skulle akkurat til å stikke skuffen inn i haugen da et eller annet instinkt, jeg vet ikke hva, fikk meg til å stoppe, sier Hafslund.

Det viste seg å være lurt. Da han undersøkte nærmere på baksiden av haugen, krøp det ut en gjeng småbarn som hadde gravd seg inn i snøen og laget huler og tunneler.

  • Det var fire-fem av dem, og jeg tipper at de var i tre til fem års alderen. Det var en ubehagelig og skremmende opplevelse, sier Hafslund.

Sjåfører alarmert

Han tok umiddelbart affære og sendte en e-post til sin arbeidsgiver NCC Roads og varslet om episoden.

Etter det har NCC sendt ut meldinger til alle brøytesjåfører om at de må være spesielt oppmerksomme på lekende barn i brøytesnøen langs veiene.

Prosjektleder Eivind Hope i NCC Roads sier at de tar hendelsen på største alvor.

  • Foreldre tenker kanskje ikke så mye over risikoen. Bergensere er jo heller ikke vant til å forholde seg til å store snømengder og forstår ikke hvor farlig det kan være. På enkelte steder kan snøhaugene bli virkelig enorme, fordi snøen samles for å bli transportert videre, sier han.

— Snøen som samles på denne måten er løs og lett å grave i, og utvilsomt en uimotståelig fristelse for oppfinnsomme og energiske unger.

  • Men det er en farlig lek. Ulykker kan lett skje. Det er all grunn til å advare både foreldre og brøytesjåfører, sier Hope.

Ekstremt

Jørn Hafslund har brøytet veier i Fana i 23 år, og setter sin ære i å holde hovedveiene og sideveiene i området fra Lagunen og oppover langs Fanaveien fremkommelige. I år ble det en usedvanlig travel juletid med opp til 14 timers arbeidsdag på traktoren.

— Det har vært ekstremt. Nå begynner jeg å bli sliten, sier han.

Trøsten får være at det faktisk var enda verre i fjor vinter.

— Da var vi ute og brøytet i 12 av 14 dager i den verste perioden, sier han.

  • Et av de store problemene akkurat nå, er at dagene det er bosshenting, setter folk spannene ut i veien. Det betyr at vi må ut og flytte på kanskje femti bosspann på en liten veistubb. Jeg skulle ønske folk kunne finne andre løsninger på dette. Det ville spare oss for en god del heft og ekstraarbeid, sier Jørn Hafslund.