Først neste helg har partiet sin offisielle valgkampåpning på Torgallmenningen. Men for å slå tilbake høyrevinden og advare velgerne mot å lokkes til et mørkeblått privatiseringsbyråd, slik Anne-Grete Strøm-Erichsen uttrykte det, tjuvstartet partitoppene for media i går.

Mange til pynt

Som det seg hør og bør, var det toppkandidatene på by— og fylkestingslisten, Strøm-Erichsen og Gisle Handeland som spilte hovedrollen da budskapet skulle presenteres. Men alle partiets byrådskandidater var innkalt til å assistere. Som pynt stilte også Hordaland Arbeiderpartis tre stortingsrepresentanter, og som støtteapparat var blant fylkespartileder Per Rune Henriksen og de lokale partisekretærene på plass på Verftet. Alt i alt talte deltakerlisten på pressekonferansen tre ganger så mange partifolk som mediefolk

Og selv om Strøm-Erichsen gang på gang forsikret at pressemøtet ikke var kommet på fordi Arbeiderpartiet er kommet litt bakpå og føler Høyre-vinden slå rett imot, kunne det ikke skjules at det er et parti i forsvarsposisjon som nå går i valgkamp.

-Har ikke drevet vanstyre

Strøm-Erichsen og hennes mannskap presenterte ikke noe nytt budskap i går. Men for å demme opp mot Hermann Frieles mange utspill de siste ukene, er tonen blitt skjerpet. Spesielt tar partiet klare avstand fra privatisering av offentlige tjenester nå enn for få år siden.

— Kommunale kjerneoppgaver som sykehjemsdrift og eldreomsorg kan ikke konkurranseutsettes. Det blir feil om kommunale kjerneoppgaver skal få nye eiere annethvert år, understreket Strøm-Erichsen.

Hun nyttet også anledningen til å slå tilbake påstandene fra Høyre om at Bergen er blitt utsatt for vanstyre i de årene Arbeiderpartiet har hatt makten i bypolitikken.

— Vi kjenner oss ikke igjen i disse påstandene, sa byrådslederen og viste til at byregnskapet også hele tiden viste røde tall da Høyre hadde flertall i bystyret i perioden 1972 til 1987.

Hun hevdet også at byrådet i siste valgperiode har brukt 1,6 milliarder kroner på eldreomsorg. Dessuten fremhevet hun partiets innsats for å iverksette Bergensprogrammet.

Til tross for Kristelig Folkepartis tilbakegang de siste månedene, er Arbeiderpartiet fremdeles like klar på at det er mellompartiene som først skal spørres når Arbeiderpartiet i Bergen skal søke samarbeidspartnere etter valget.

SV for uansvarlig

  • Vi stenger ikke døren for Sosialistisk Venstreparti. Men partiet har til nå ikke vist samme ansvarlighet når det gjelder pengebruk som mellompartiene.

Ellers er det et mål for Hordaland arbeiderparti å komme tilbake med like mange ordførere. I dag har partiet tolv ordførere i fylket. Dessuten vil også Gisle Handeland kjempe for å beholde fylkesordførerposisjonen sin.

OPTIMISTISK: Arbeiderpartiets listetopper, Anne-Grete Strøm-Erichsen holder motet oppe selv om Høyre puster partiet i nakken.<br/>Foto: KNUT STRAND