I to netter lå en 60 år gammel Osterøy-kvinne hjelpeløs under åpen himmel, skamfert av en illsint og mannevond vær.

Den sterkt forkomne kvinnen ble funnet på Osterøy i går. Nå ligger hun på intensivavdelingen ved Haukeland sykehus. I går kveld ble tilstanden betegnet som alvorlig, men i dag får bt.no opplyst at hun er på bedringens vei.

— Respektfull avstand

Førsteamanuensis Snorre Stuen ved Institutt for småfeforskning på Norges veterinærhøgskole mener den rabiate oppførselen til væren skyldes at brunsttiden nå har begynt. Da blir dyrene rett og slett ikke til å kjenne igjen.

— Nå på høsten hender det at vi får inn dyr til diagnosering som rett og slett er blitt stanget i hjel. Aggressiviteten skyldes hormonsvingninger og alt testosteronet som bruser når paringstiden nærmer seg. Dyrene kommer rett og slett i litt ubalanse til tider, sier saueeksperten.

Han har følgende råd til folk som er ikke er vant med sauehold: Hold dere på respektfull avstand.

— Men det er svært sjelden at vær blir så mannevond som i dette tilfellet. Det kan jo skyldes helt spesielle forhold som jeg ikke er kjent med, presiserer Stuen.

- Sjelden

Veterinærinspektør i Hordaland og Sogn og Fjordane, Vigleik Skeie, var ikke informert om den rabiate væren på Osterdøy da bt.no snakket med ham i dag tidlig.

— At folk blir skamfert på denne måten er jo svært sjelden. Men jeg har jo hørt om voksne mannfolk som har måttet ta beina fatt for å unngå «overfall». Dyrene kan bli svært aggressive.

— Så farlige at folk bør unngå å ferdes i nærheten av dem?

— Jeg tror ikke det går an å gardere seg mot slike ulykker. Men man må jo være forsiktig.

Arbeidsulykke

Hos Arbeidstilsynet får bt.no opplyst at de nå gransker værangrepet på Osterøy som en arbeidsulykke.

Den 60 år gamle kvinnen passet gården til sin bror da hun ble angrepet. Han var bortreist i noen dager.

MANNVOND: Den velvoksne væren (t.h.) på Osterøy stanget den 60 år gamle kvinna så hardt at ho ikke klarte å gå eller krabbe de hundre metrene opp bakken og i hus.
Foto: Helge Skodvin