KJERSTI MJØR

— Uforsvarlig og useriøst! Vi fikk falske forhåpninger, og kastet bort masse penger, sier Kathrin Furland til BT.

Slik oppsummerer tobarnsmoren på Sandsli sine erfaringer med Vital Naturterapi i Bergen. Hun oppsøkte alternativ behandling da familien fikk vite at yngstemann kom til å utvikle diabetes. Hos behandleren fikk Furland opplyst at sykdommen skyldes allergi, og kan stoppes.

— I dag vet jeg at dette ikke er riktig. Jeg vil advare andre mot å søke alternativ behandling for alvorlige sykdommer som diabetes, sier Furland.

Grapefruktekstrakt

Arjan Elias var bare seksten måneder da legene konstaterte at han var i ferd med å utvikle diabetes. Men de visste ikke når sykdommen ville bryte ut.

— Jeg ble litt desperat. Jeg ville ikke bare sitte med hendene i fanget og vente på at han skulle få diabetes. På oppfordring fra andre tok jeg kontakt med Vital Naturterapi, forteller moren til BT.

De første testene på Vital Naturterapi 31. mars i år viste at gutten var allergisk mot hvete, melkesukker, melkeprotein, appelsin og sukker, skriver bladet Diabetes. Først etter at testene var tatt, fortalte Furland at sønnen kom til å få diabetes. Hun hevder at behandleren sa at de kunne stoppe utviklingen av sykdommen, og sendte mor og sønn hjem med fem typer dråper.

— Vi fikk med oss dråper av grapefruktkjerneekstrakt, dråper mot candida og allergier, og et diettopplegg.

Bare telefonsvarer

Samme kveld som Arjan tok dråpene, ble han syk. Han kastet opp, og fikk diaré. Etter at han hadde sovet, var han blå på leppene og iskald på hendene.

Moren ble bekymret. Burde hun avslutte behandlingen eller fortsette? Etter noen dager ringte hun Vital Naturterapi.

— Jeg møtte en telefonsvarer som sa de hadde stengt i påskeuken, og dessuten at neste uke ville telefonen være stengt.

Furland la igjen beskjed om hva saken gjaldt, og oppga flere telefonnumre. Svareren sa at de ville ringe tilbake så fort som mulig. Dagen etter bestemte moren seg for å avslutte behandlingen.

— Jeg følte det var uforsvarlig å fortsette, siden Arjan reagerte så sterkt.

Oppfordrer til skepsis

To telefoner og to e-poster ga ingen respons. Nesten to måneder senere, 27. mai, oppsøkte Furland behandleren på kontoret. I mellomtiden hadde Arjan fått diagnosen type 1-diabetes av legen.

— Jeg spurte henne hvordan hun kunne stoppe utviklingen av diabetes, når ingen andre i verden kan. Hun svarte at hun hadde fått gode tilbakemeldinger fra andre, og oppfordret meg til å la Arjan følge dietten videre, sier Forlund.

— Hun hevdet at det var mange tilfeller der diabetesen gikk tilbake, hvis man fulgte hennes opplegg. Jeg spurte igjen om diett kan føre til at diabetesen forsvinner, og hun svarte at det har skjedd i mange tilfeller.

Furland er oppgitt og provosert.

— Jeg er ikke ute etter å henge ut Vital Naturterapi, men slike forhåpninger bør de ikke gi folk. Derfor vil jeg oppfordre andre til å være skeptiske.