• Skal du ikke bo i leiligheten mer enn tre år, er det bedre å leie enn å kjøpe, sier privatøkonom.

— Jeg vil anbefale at folk har en kraftig dose egenkapital, dersom de kjøper for å investere. Man må ha råd til å beholde leiligheten dersom det kommer en nedtur i boligmarkedet, og den nedturen vil komme, sier Lars Kristian Garvik, regionsjef for DNB Eiendom.

I Bergen er det stor rift etter små, sentrale leiligheter. Garvik forteller at det er studenter, førstegangskjøpere og enslige som utgjør størstedelen av kjøpegruppen. Det er også en økende mengde investorer som kommer på banen, og de små leilighetene selges oftere enn de større.

— Det vanlige er at man begynner med en liten leilighet, og etter hvert skaffer seg større leiligheter etter som behovene endrer seg. Også er det noen som spekulerer i prisene. Man ser at markedsprisen går opp, og vil selge med økt fortjeneste. Dermed får man også mer egenkapital til å kjøpe seg noe større i neste omgang.

Men Garvik advarer mot å kjøpe, bare for å selge, og anbefaler at kjøpere har en langtidsplan for hvor lenge de skal bo i leiligheten.

— For å si det sånn, så bør man ha en egenkapital som er såpass solid at man sover godt selv når det går nedover med boligmarkedet, sier Garvik.

Faller først

Da den forrige finanskrisen rammet boligmarkedet i 2007 og 2008 var det prisen på de små leilighetene som stupte først, ifølge Garvik.

— Men disse prisene kom også kjappest tilbake. Det er interessant å se på hvordan prisen på de små leilighetene endrer seg, for det er en god målestokk for hva som kommer til å skje i resten av boligmarkedet, sier Garvik, og legger til at små leiligheter uansett vil være en fin investering - dersom man har trygg nok økonomi.

En som er litt mer bekymret for prisene og omsetningshastigheten, er privatøkonom i Sparebank 1 SMN, Endre Jo Reite. Til Stavanger Aftenblad advarer han mot å kaste seg ut i budrundene på de minste leilighetene.

— For det første får de en veldig høy kvadratmeterpris. Dette er typiske leiligheter som går veldig fort og oppnår veldig gode priser i et marked som er hett, men de er samtidig de første som faller i pris om markedet snur, sier Reite.

— I tillegg er leilighetenes pris svært avhengig av boliglånsrentene. Hvis det er billigere å leie hybel, er det få som vil kjøpe små leiligheter. Dette gjør at risikoen for prisfall ved renteøkning er stor, sier han.

- Tenk langsiktig

Reite mener historier om personer som opplever en prisstigning på opptil ti prosent bare på ett år og selger med gevinst, motiverer flere til å kjøpe de små boligene nå. Men den største feilen man kan gjøre, er ifølge Reite å gå inn i boligmarkedet med et korttidsperspektiv.

— Har du et perspektiv på mindre enn fire år når du kjøper en slik leilighet, skal du være heldig for å komme i pluss. Disse leilighetene har veldig store begrensninger i forhold til bruk. Det kan fort skje forandringer i livssituasjonen som krever at man må ha en annen leilighet. Da risikerer man også å måtte selge på et uheldig tidspunkt og tape penger, sier han.

— Skal du ikke bo i leiligheten i mer enn tre år, er det bedre å leie enn å kjøpe, legger han til.

Stor etterspørsel, lavt tilbud

På finn.no ligger det flere eksempler på små leiligheter med høy kvadratmeterpris i Bergensområdet. I Helleveien i Ytre Sandviken er 20 kvm store leiligheter lagt ut for slag med en prisantydning på 1.400.000 kroner. Det blir 70.000 kroner for kvadratmeteren i 1-roms leilighetene. I Lille Øvregaten er en hybelleilighet på 19 kvm til salgs. Der er prisantydningen satt til 1.100.000 kroner, 58.000 kroner for kvadratmeteren.

Garvik sier at den høye kvadratmeterprisen i Bergen kommer av at det er en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel på markedet, hvor det kommer lite nytt inn på markedet, og etterspørselen er økende.

— Bergen er en studentby hvor det er dyrt å leie. I tillegg er skilsmissestatistikken høy i Bergen, som alle andre steder. Sammen med de nye kravene til egenkapital for førstegangskjøpere legger det et høyt trykk på de små leilighetene. At kommunen holder igjen utbygging av små leiligheter fordi de er bekymret for hyblifisering legger også en demper på tilbudet, sier Garvik, som ikke er bekyrmet for et fall i boligpriser i nær fremtid.

— Jeg tror prisen på småleilighetene vil holde seg på et godt nivå fremover, kanskje høyere enn ellers i boligmarkedet, sier Garvik.

Kjøpe eller leie? Hva tror du er lønnsomt?