Politiet i Sunnhordland har den siste uken fått flere henvendelser fra folk som er blitt telefonsvindlet. Mandag skjedde det igjen, og nå ser politiet seg nødt til å advare mot denne typen svindel.

— Nå må folk våkne, sier Trond Friberg, operasjonsleder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

«Jeg ringer fra Microsoft»

Mandag ettermiddag ble operasjonssentralen kontaktet av to personer som var blitt oppringt av noen som hevdet de ringte fra Microsoft.

— De som ringte har fått begge to til å gi fra seg vitale opplysninger om førerkort, pass, kredittkort med mer. Folk ringer oss og er fortvilet når de skjønner hva de har gjort, sier Friberg.

Dagens to fornærmede — den ene på Stord, den andre i Haugesund - forteller at de også har logget seg på PC-en sin og lagt inn koder som har gitt innringerne kontroll over maskinen, og dermed tilgang til den informasjon som måtte være der, inkludert nettbank, lagrede passord med mer.

- Folk må tenke seg om

Politiet vil derfor nok en gang «advare politiet publikum mot å gi fra seg personopplysninger og annet på bakgrunn av en telefonsamtale fra en ikke identifisert kilde».

— Personene har mest sannsynlig blitt utsatt for bedrageri og ID-tyveri. Om det er en nasjonal trend eller bare her på Vestlandet, vet jeg ikke, men vi har fått flere slike henvendelser den siste uken. Dette er på linje med Nigeria-brev. Folk må tenke seg om, sier Friberg.

METODEN: Svindlerne hevder de representerer dataselskapet Microsoft.
COLOURBOX