Hugo Miguel de Castro-Syrstad har et stort hjerte. Gjesterommet til norsk-portugiseren har stort sett vært opptatt det siste året.

— Jeg kan ikke se på at mine egne bor på gaten, sier 30-åringen.

Castro-Syrstad lar ukjente portugisiske arbeidsinnvandrere bo gratis på Søreide mens de leter etter en fremtid i Bergen. Samtidig advarer han nå landsmenn mot å dra til Norge på lykke og fromme.

— Mange tror de får jobb i løpet av noen få uker. Sånn er det ikke lenger, sier han.

Knuste drømmer

Castro-Syrstad har portugisisk mor og norsk far. Da han var 15 år gammel, flyttet familien til Norge, men han har fremdeles sterk tilhørighet til Portugal.

Det siste året har han hjulpet mange portugisere på jobbjakt i Norge. Både på sin egen hjemmeside og på nettforum for landsmenn som søker jobb i utlandet har han gitt råd, oversatt søknader og hjulpet til med overnatting. Men for to måneder siden la han ned nettsiden.

— Det er håpløst. Jeg mister motet når jeg ser mine egne gå og traske rundt her uten å få jobb, for så å reise hjem med knuste drømmer.

Bomtur før jul

Der Castro-Syrstad før hjalp arbeidssøkende portugisere, fraråder han dem nå fra å komme – med mindre de har en utdanning som er etterspurt i Norge, for eksempel ingeniør.

— For bare ett år siden var det lettere å få innpass i for eksempel renholdsbransjen. Man fikk iallfall foten innenfor. Nå er mange av disse småjobbene ikke tilgjengelig lenger. Vaskeriet på Haukeland vil ikke engang ta imot cv'en hans, sier Castro-Syrstad og nikker mot den unge, mørkhårede mannen i sofaen.

Det er den 33 år gamle tankbilsjåføren Miguel Paulo Su Goncalves som er på jobbjakt i Bergen for andre gang. Han var arbeidsledig i tre måneder i hjemlandet, før han bestemte seg for å prøve lykken i Norge.

Ny mann på gjesterommet

Først kom Goncalves midtveis i desember. Det ble bomtur. Hotellet var dyrt og aktiviteten på arbeidsmarkedet laber før jul.

— Reis hjem i julen, var rådet fra Castro-Syrstad.

Nå er Goncalves tilbake. Denne gangen får nordportugiseren bo på gjesterommet på Søreide. Han har allerede søkt over hundre jobber og går nå fra bedrift til bedrift, fra dør til dør, med cv'en sin.

Konen og de to barna er igjen hjemme. Han snakker litt engelsk og er villig til å lære norsk.

— Men det bør ikke være nødvendig å kunne flytende norsk når man skal kjøre fra et A til B, mener yrkessjåføren.

- Folk blir lurt

Castro-Syrstad mener at tv-programmer om Norge på portugisisk fjernsyn må ta noe av skylden for at portugisere tror det er lett å skape seg en fremtid her.

— Folk blir lurt av disse vakre tv-programmene om "lykken" i Norge. Sannheten er, som også BT har beskrevet denne helgen, at arbeidsinnvandrere ofte blir grovt utnyttet i Norge.

Dette er noen av rådene Castro-Syrstad i dag gir til portugisere som vurdere å lete etter jobb i Norge:

Du må kunne engelsk, samt gå på norskkurs før du reiser.

Ta ikke med familien første gang. La den av dere med størst sjanse til å få jobb reise først.

Beregn god tid, minst en måned, første gang du kommer for å finne jobb.

Du bør minst ha med deg 2000 euro.

Selv om Castro-Syrstad synes det kan være slitsomt å huse fremmede over lengre tid, kommer han ikke til å slutte å åpne døren til hjemmet sitt.

— Jeg er en av dem. Hadde jeg hatt et gjesterom til, skulle jeg tatt inn flere.