Hvordan gjør vi byen tryggere? Si din mening i kommentarfeltet.

— Det er utrolig synd at det skal være slik. Men vi kan ikke være så dumme at vi ikke tar forhåndsregler, sier Julie Skurtveit og Ragnhild Dahlbom.

De to 25-åringene gjør som politiet sier, og prøver å unngå å gå hjem alene på nattestid. Hvis du slår følge med en venninne er du langt på vei sikret mot at noe skal skje, mener politiet.

To overfall

I løpet av to dager er to kvinner blitt overfalt i Bergen sentrum:

  • Natt til i går skal en ung kvinne ha blitt overfalt av to menn i nærheten av Studentsenteret på Nygårdshøyden. Kvinnen skal ha blitt skubbet i bakken, men da hun begynte å skrike etter hjelp stakk overfallsmennene fra stedet.
  • Natt til fredag skal en 22 år gammel kvinne ha blitt befølt bakfra i trappen mellom Ladegårdsgaten og Breistølveien i Sandviken.Politiet advarer kvinner mot å gå alene hjem fra byen nattetid.

— Vår erfaring tilsier at du har langt større risiko for å bli overfalt hvis du går alene, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen, leder for vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

- Slå dere sammen

Hva bør en ung kvinne som skal hjem fra byen gjøre?

— Hun bør slå seg sammen med andre kjente, eller ta en drosje eller offentlig kommunikasjon. Dette sier jeg for å forebygge at du blir utsatt for noe, sier Lian Mathiesen.

Å ta følge med en venninne er en god forsikring mot at noe skal skje.

— I farten husker jeg ikke en eneste sak hvor det er noen som har gått to sammen som er blitt overfalt, sier Lian Mathiesen.

Ikke sammenheng

Politiet sjekker nå overfallene på Nygårdshøyden og i Sandviken mot tidligere, lignende saker.

— Beskrivelsen fra saken i Sandviken er dessverre veldig vag, og stemmer ikke med den siste saken vi har der ute. Det var en episode med en blotter i 27. april, sier Lian Mathiesen.

Politiet tror ikke de to overfallene har noen sammenheng. Overfallsmannen i Sandviken skal ha hvit hudfarge og mørkt hår, og være mellom 1,90 og 1,95 meter høy.

Overfallsmennene på Nygårdshøyden beskrives som «utlendinger». Den ene skal være rundt 1,70 meter høy og ha asiatiske trekk.

- Ekkel følelse

Julia Skurtveit bor i Sandviken, bare ti minutters gange fra Torgallmenningen. Likevel tar hun som oftest drosje hjem om natten, eller sørger for at hun blir fulgt av andre.

— Jeg er ikke redd for å krysse Torgallmenningen klokken 03. Men så snart man passerer Mariakirken, er det tomt i gatene. Da blir det veldig ubehagelig. Du får puls på 250 og ser deg bak ryggen hele tiden. Det er verdt 150 kroner for å slippe den ekle følelsen, sier hun.

For Ragnhild, som bor ved Danmarks plass, er det totalt utelukket å gå alene ned i undergangen der om natten. Noen ganger ordner de to venninnene seg slik at Ragnhild følger Julia hjem, og tar drosje derfra.

— Bergen er i hovedsak en trygg by. Det provoserer oss at noen galninger gjør at vi må være så forsiktige. Men føler ikke at vi har ikke så mye valg, sier de to.

Hvordan gjør vi byen tryggere? Diskuter saken her!

Deisz, Ørjan