— De som utfører dette virker profesjonelle. De fleste ofrene har ikke merket noen ting før lommeboken er borte. Noen kan huske en liten dult, det er alt, sier politioverbetjent Siri Doksæther ved tyveri- og brannavsnittet ved Bergen Sentrum politistasjon.

Historiene er veldig like. Kvinnene har vært på handletur i Bergen sentrum mellom 10.30 og 16.30. Plutselig når de skal betale noe, så er ikke lommeboken lenger i vesken.

— Så langt har det vært eldre kvinner, født fra 1940 og bakover, som har vært utsatt for dette. En av kvinnene husket at en dame med utenlandsk utseende, muligens øst-europeisk, dultet borti henne, sier Doksæther.

Ved hjelp av overvåkingskamera i det aktuelle området klarte de å finne bilder av kvinnen, men det er ikke mulig å se på bildene om hun stjeler noe fra den eldre damen.

— Vi vet ikke om denne kvinnen har gjort noe kriminelt, og hvis hun har det, så vet vi heller ikke om hun har noe med de andre tilfellene å gjøre. Men vi har selvfølgelig øynene åpne for henne, sier Doksæther.

Avsnittet har ennå ikke fått summert hvor mange penger som er stjålet, men det er snakk om flere tusen kroner.

— Hvilket råd har du til eldre kvinner etter alle disse tilfellene?

— Det er viktig ikke å bære mye kontanter med seg, og så bør de ikke ha lommeboken i skuldervesken, sier politioverbetjenten.

Hun har inntrykk av at tyvene har vært på sitt mest aktive når det er mange mennesker i sentrum.

— Det virker som de utnytter folketettheten, og det at det skjer noe i by'n. Tyveriene skjer trolig når kvinnene har oppmerksomheten på noe helt annet enn vesken sin, sier Doksæther.