Norge er i ferd med å bli et mekka for ekstremsportutøvere fra hele verden, men ikke alle er klar over farene ved å ferdes i norske fjell og elver.

— Kunnskapene om norsk natur og klima er skummelt mangelfulle, sier redningsinspektør Stein Solberg ved Hovedredningssentralen på Sola.

I pøsende regnvær setter Dag Sandvik utfor en av de mange fossene i Strandaelva på Voss og lander trygt med et lite plask i kulpen nedenfor.

— Dette er fin trening, men det var litt lite vann i elven i dag, konstaterer han.

Tirsdag var den rutinerte padleinstruktøren ved ulykkesstedet i Raundalselva en liten time etter at en 49 år gamle latvier forsvant i de frådende vannmassene. I to minutter var mannen under vann før han ble berget av kameratene sine og gjenopplivet.

— For å padle en slik foss kreves kunnskap og erfaring. Den er relativt krevende, sier Dag Sandvik.

Troféjegere

Interessen for klatring, fjellvandring, off-piste og andre uteaktiviteter har tatt av de siste årene. Padlevirksomheten i elvene på Voss har eksplodert.

— Før var det slik at vi visste hvem de fleste utøverne var. Nå ser vi stadig fremmede busser med kajakker på taket, sier Dag Sandvik.

Selv er han lommekjent i hjembygden. Utenlandske turister mangler den samme lokalkunnskapen om elvene, og det bekymrer vossingen.

— Selvfølgelig er det større sjanse for at noe skal skje når det kommer så mange, særlig hvis de ikke gjør seg kjent på forhånd, sier Sandvik.

Padleveteran ved Voss Ski og Surf, Einar Raa Nilsen, er enig.

— Det finnes en del troféjegere som er mest opptatt av å padle de høyeste fossene. Mange har kort tid til rådighet og skal rekke mest mulig på en uke. Da kan det i noen tilfeller gå ut over sikkerheten, sier instruktøren.

Flate åreblader

— Ekstremsport kan være så mangt. Når en 90-åring vandrer alene i høyfjellet, er det ekstremt. Når en franskmann, som aldri har sett en båt før, legger ut på fisketur i Nordsjøen, er det ekstremt.

Stein Solberg, redningsinspektør ved Hovedredningssentralen på Sola, lar seg ikke lenger sjokkere over turistenes dumdristighet.

— Kunnskapene om norsk natur og klima er skummelt mangelfulle. Spesielt ille er det på sjøen. Enkelte forstår ikke forskjellen på motorstopp på Vestlandskysten og en tysk motorvei.

Senest denne uken måtte han og kollegene sende ut redningshelikopter for å plukke opp et tysk ektepar i havsnød.

— Vi har funnet turister langt ute på havet fordi de tror at roing foregår med flate åreblader. Vet et tilfelle plukket vi opp en tysk familie i åpen båt midt ute i Skagerrak.

Lakksko på isbreen

Anne Mari Aamelfot Hjelle er fungerende generalsekretær i Den Norske Turistforening. Hun mener deler av turistmarkedsføringen er farlig villedende.

— Innovasjon Norge og reiselivsbransjen har en klar utfordring. De kan ikke bare fortelle om flotte fjell og fjorder, men må også formidle at man trenger kompetanse og utstyr for å utforske norsk natur.

At utstyr og klokskap er mangelvare, har Aamelfot Hjelle sett flere eksempler på.

— Jeg har sett turister trosse fareskilt og vandre på isbreer i lakksko.

— Hva kan gjøres?

— Reiselivsbransjen må bli flinkere i sitt informasjonsarbeid. Vi må advare uten å skremme. Målet er jo at flest mulig skal få mulighet til å utfordre vår vakre natur, men helst uten å risikere liv og helse.

Det er ikke noe som tyder på at den 49 år gamle latvieren som ble skadet tirsdag, opptrådte uaktsomt.