— Vi ser en jevn strøm av dopingmidler i postforsendelser, sier Øyvind Hafsøe, sjef for grensekontrollen i Tollregion Vest-Norge.

Dopingpreparater kan lett bestilles på nett, og deretter sendes i posten hjem til brukerne. Bloddoping handler om å øke antall røde blodceller for å øke utholdenhet og prestasjon. Dette kan gjøres med blant annet EPO som stimulerer produksjonen av røde blodlegmer.

Jevn strøm av dopingmidler

— At noen tør å risikere helse og jobb for å forbedre tiden med noen minutter er helt uforståelig, sier Hafsøe

- Ser dere en økning i beslag?

— Tollvesenet registrer denne type beslag enten som doping eller narkotika. Derfor lages det ikke oversikt i tallmateriale over hvor mange brukerdoser det er snakk om, sier Hafsøe.

Tidligere har Tollvesenet slått alarm om økende beslag av EPO.

— Det er ulovlig å innføre og bruke dopingmidler. Det bør de som leker med tanken om å bruke EPO i mosjonsløp ha klart for seg, sier Hafsøe.

All grunn til å advare

Den erfarne idrettslegen Thor-Øistein Endsjø tror denne type doping bare er utbredt i spesielle miljøer.

— Det er ikke sunt, for å si det forsiktig, å gjøre blodet tykkere ved bloddoping. Når man blir eldre får man uregelmessigheter og forkalkninger på innsiden av blodårene. EPO kan føre til at blodet levrer seg og da øker denne forkalkningen, sier Endsjø, og legger til: - Det kan få fatale konsekvenser.

Han stiller spørsmål ved mentaliteten til enkelte som deltar i store og prestisjetunge mosjonsløp som Birken og sykkelløpet Oslo-Trondheim.

— Ikke får de avisoverskrifter eller store pokaler. De får en tid når målstreken passeres. Det er det virkelig ikke verdt å risikere helsen sin for, sier Endsjø.

Han mener de aller fleste mosjonister er sunne, og klarer seg med naturlig «dop» som bananer og restitusjondrikk.

— En toppidrettsutøver kan øke utholdenheten med rundt ti prosent ved å øke de røde blodlegemene, hva effekten er for 40-50 åringer kan diskuteres, sier idrettslegen.

Vil være synlig

Antidoping Norge forsøker å være synlige under de store mosjonsløpene både sommer og vinter.

— Det å gjennomføre lengre mosjonsløp gir stor prestisje i enkelte miljøer, men det er umulig å si hvor utbredt doping er i denne typen arrangementer, sier Halvor Haugland Byfuglien hos Antidoping Norge.

Antidoping Norge håper de har avskrekkende effekt ved å være til stede under mosjonsløp.

— Det tas ikke mange dopingprøver under slike løp, men vi legger vekt på å være synlige, slik at folk vet at det er en mulighet for å bli tatt, sier han.

DOPING i POSTEN: - Vi har et spesielt fokus mot å stoppe forsendelser gjennom posten, sier Øyvind Hafsøe, sjef for grensekontrollen i Tollregion Vest-Norge.