Politiet varsler en hardere linje. For første gang i Bergen kan det bli aktuelt å ta i bruk oppholdsforbud for ungdom.

— Vil betale tilbake

Han har åttedagersskjegg og en skyggelue som bare delvis skjuler jeg-sov-i-Ringenes-Herre-kø-på-Konsertpaleet-sveisen. På cd-spilleren han bærer med seg står en liten hvit lapp med «Ytrebygda kulturkontor». Den er ikke stjålet. Christian er hyret på timebasis for kommunale penger.

— Jeg vil betale tilbake. Jeg vet hvordan det gikk med kompiser hjemme på Ellingsrud. Ungdom på Sandsli må få et bedre fritidstilbud, sier han.

Christian snakker oslodialekt, har ring i øret og sier at ungdomsgjenger er «up to no good». Han bodde i drabantbyen Ellingsrud i Oslo til han var 18. Det lokale kjøpesenteret var stedet. Han gjorde pøbelstreker på impuls. En gjeng vokste frem og speilet seg i de voksnes engstelige blikk.

T-banetunneler. Spraybokser. Graffiti. Lovløs moro.

— Noe av det jeg var med på var nok straffbart, sier Christian.

En gang var han vitne til en voldsepisode som endte med dødsfall på Ellingsrud Senter.

— En ungdom snakket til en tilfeldig forbipasserende mann, og det endte med et knyttneveslag. Gutten bommet og traff mannen i halsen. Vi hørte hjerneskallen knuse mot gulvet.

UNGDOMSPROBLEMER OG KRIMINALITET er i ferd med å sette sitt stempel på Sandsli. Bare den siste måneden har Skranevatnet skole opplevd hærverk og tyveri tre ganger.

— Jeg bekymrer meg mest for de 50-100 ungdommene som ligger i randsonen, sier lensmann Norvald Visnes.

Lensmannen snakker om randsonen til et «negativt miljø», med alkohol, piller og cannabis, hærverk, vold, trusler. Kjernen på Sandsli har vært fire-fem personer, med en ytre sirkel på nesten like mange. Den mest notoriske gjengangeren skal ha utløst over 150 politiutrykninger de siste årene. Listen over bydeler i trøbbel har fulgt befolkningsveksten i Stor-Bergen: Landås, Fyllingsdalen, Loddefjord, Åsane, Bønes. Visnes frykter at Sandsli er neste ut.

Kristiansand har bedt Justisdepartementet om lov til å tømme bysentrum for ungdom under 16 på kveldstid. Nå varsler fanapolitiet at de ønsker å forby enkeltpersoner å vise seg på bestemte steder.

— Vi har fått grønt lys fra påtaleansvarlig i politidistriktet, sier lensmannen.

- VI TAGGET OG BRÅKET med mannen i videobutikken. Det var en haug av folk med gi faen-holdning. Problemene på Ellingsrud begynte med at de la ned fritidsklubber, sier Christian Magnussen.

Dataklubb. Breakdanskurs. Ungdomsrådet. Diskoteker. Nå jobber han på mange fronter i Sandsli. Men han liker ikke konkurransen fra Fanatorget. Han ser de samme tendensene som til slutt førte drabantbyen Ellingsrud til topps på krimstatistikken.

— Når ungdommer bare henger, åpner det for negative impulshandlinger. Det skrives noe negativt i avisene, og etter hvert oppstår tanken på å være «en gjeng».

21-åringen etterlyser penger til å gjenåpne Aurdalslia fritidsklubb for de eldre tenåringene. Klubben stengte på grunn av tyveri og hærverk.

DET LUKTER PIZZA i Kokstadveien 30 C, lokalene til Ytrebygda bydel. Det finnes penger og god vilje. Ungdomsrådet skal være med å dele ut 100.000 kroner av en pott kalt sentrale SLT-midler. (Samarbeid om Lokale kriminalitetsforebyggende Tiltak).

Diskjockey Trygve Haugland (16) har fremoversveis og hvit T-skjorte fra Jack & Jones og sier «vi må ha fokus på vanskeligstilt ungdom».

— Nå har vi ganske mye makt, sier han. Maren Wembstad (13), elevrådsleder ved Skranevatnet ungdomsskole, sier de trenger et sted å sitte «så folk slipper å gå ute og fryse rumpen av seg».

— Mange har valget mellom å drikke kaffe med mor og far, eller sitte i et busskur, sier Trygve.

— Der rutene er knust.

De unge makthaverne bevilger penger til disko, Sandsli menighet/Petedalsheia grendehus, rockeverksteder og til helsesøster på Fanatorget. Det er håp.

KLOKKEN ER 20. Ingen helsesøster å se. Åtte-ti ungdommer sitter eller står ved benken i vrimlearealet. Flere av dem sier at foreldrene ikke liker at de henger på Fanatorget.

— Det er et bra møtested. Sentralt og alltid sosialt, sier en 13 år gammel gutt.

— Hvis vi ikke har noe å gjøre, kan vi være her en god stund. Men hvis vi er flere stykker, kommer vakten og kaster oss ut.

— Det er dårlig med fritidstilbud her. Det skulle vært flere klubbkvelder, sier Mats-André Wiers (14), dj og fotballspiller.

Flere bekrefter at det foregår narkotikaomsetning ved Fanatorget. Men man blir ikke tilbudt uten videre.

— Bare hvis du spør etter det, sier en gutt.

En stemme spør om Bergens Tidende kan kjøpe røyk.

KULTURKONTORET I YTREBYGDA

er snart to år gammelt. Et budsjett på 280.000 kroner til barne- og ungdomsarbeid rekker ikke langt.

— Folketallet vokser hurtig. Vi snakker om 21.000 mennesker. Med to ansatte, og lite penger, blir det mange møter. Og lite kulturarbeid, sier kulturkonsulent Ketil Mjelstad.

Han vegrer seg for å male fanden på veggen. Men han hever pekefingeren, og spør om «vi må gå gjennom Loddefjord-syndromet en gang til?». Det finnes ikke én tradisjonell ungdomsklubb i Nordås, Sørås, Steinsvik og Sandsli for ungdom over 14-årsalderen. Et borettslag i Nordås har lokaler, men nekter å gi rom.

— Spør du meg er situasjonen ganske alvorlig. Vi er på desperat jakt etter et sted hvor ungdom kan være, uten at voksne stiller krav om ytelse, sier Mjelstad, som understreker at 99 prosent av ungdommene er positive mennesker.

— Men det bekymrer meg at flere faller ut enn tidligere. Og at de faller dypere.

MANGLER MØTESTED: - Fritidstilbudet på Sandsli blir ikke bedre uten at politikerne åpner pengesekken. Det nytter ikke å klage på at ungdom ikke engasjerer seg, når de ikke har noe sted å være, sier Christian Magnussen.
Foto: Odd Mehus