EIRIK DAMSGAARDJAN M. LILLEBØ (FOTO)

62-åringen har selv fortalt Nepals statsminister om sin tro på kristendommens Gud — uten å bli kastet i fengsel.

— Berg er offer for en bølge av sterke hinduistiske understrømmer i Nepal. Jeg tror ikke Amnesty International gjør klokt i å skjerpe det internasjonale fokuset på ham.

Ti misjonærer kastet ut - Å gjøre Berg til samvittighetsfange kan låse situasjonen ytterligere, sier veteranmisjonæren til Bergens Tidende.

Han er kommet inn til hovedstaden Katmandu for å sluttforhandle nye aids- og tuberkuloseprosjekter med Nepals helsedepartement.

Voreland leder den multinasjonale misjonsorganisasjonen International Nepal Fellowship (INF), som etablerte seg to år etter at landet ble åpnet i 1950. Han mener den norske ambassaden og UD bør få jobbe diplomatisk i Berg-saken. Og dersom Berg dømmes i en tvilsom rettssak, kan dommen ankes til høyesterett.

— Vi fikk kastet ut ti misjonærer i fjor høst, etter anklager om ulovlig evangelisering med bestikkelser. Slike anklager får vi hele tiden, uten at myndighetene har klart å dokumentere noe.

Maktesløse politikere Visumene ble trukket tilbake trass i at Voreland er på fornavn med statsminister Girija Prasad Koirala og hadde et tyvetall møter med toppolitikere.

Voreland mener det i Nepal for tiden hersker ultrahinduistiske understrømmer som selv regjeringsmedlemmer bøyer seg for. Påvirkningen kommer fra den sterke hinduregjeringen i India, som ser Nepal som sin religiøse vugge.

— Dette er Berg et offer for. Da nytter det ikke å diskutere lov og rett i vestlig forstand.

Jeg er en varm tilhenger av Amnesty International. Men nå gjelder det å trå varsomt. Bruk heller situasjonen til å rette fokus mot menneskerettighetene, og blant dem religionsfriheten, er rådet han gir.

Religiøse kommunister Voreland kom til hindukongedømmet i Himalaya-fjellene i 1964, og har bodd her siden med unntak av en niårsperiode. Knapt noen nordmann kjenner landet, religionen og kulturen bedre.

Voreland hevder at de tunge, internasjonale misjonsorganisasjonene oveholder nepalsk lov.

— Det er like selvsagt som at vi forlanger det samme av utlendinger i Norge. Vi evangeliserer ikke. Vi er kristne fagarbeidere og jobber som vi skulle gjort i Norge. I personlige samtaler kan jeg fortelle om min overbevisning.

Asbjørn Voreland har bodd i Nepal siden 1964, og har sett styreformer og statsledere komme og gå. - Rett heller internasjonalt press mot demokrati og rettigheter, sier han.