Bla i bilder øverst i saken

— Her må alt gjøres. Absolutt alt, sier megler Sjur Breistein i Proaktiv Eiendomsmegling.

Oppussingen vil koste opp mot 1 millioner, ifølge Breistein. Likevel endte han onsdag opp med å selge et 62 kvadratmeter stort oppussingsobjekt i Sophus Pihls gate i Sandviken for hele 2.950.000 kroner.

Det er 750.000 kroner over takst. I tillegg kommer en fellesgjeld på 125.458 kroner.

Må totalrehabiliteres

Treromsleiligheten, som er solgt som et dødsbo, har god utsikt, altan og ligger i et attraktivt nabolag. Men innsiden står det verre til med, vedgår megleren.

— Du går 40 til 50 år tilbake i tid når du trår inn der, i tillegg til slitasjen. Alt er gammelt og må skiftes, også det elektriske anlegget og rørene, sier Breistein.

Han anslår at kjøperen må punge ut med mellom 600.000 og en million kroner for å få leiligheten i stand.

— Det var vanskelig å sette taksten. Vi måtte gå ut fra et nivå vi trodde vi ville få respons på i markedet, sier Breistein.

- En nyoppusset leilighet ville gått for det samme

Og responsen viste seg å være enorm både i forkant, under og i etterkant av visningen.

— Jeg hadde mellom 55 og 60 henvendelser i forkant, og ti privatvisninger før den ordinære visningen. Der hadde jeg med meg 50 prospekter, og jeg satt igjen med bare ett da det var over, sier Breistein.

Han sier leiligheter på rundt 60 kvadratmeter som er i det øvre sjiktet, standardmessig, bruker å gå for rundt tre millioner kroner. Denne leiligheten gikk altså for omtrent samme sum, uten å være i nærheten av god standard.

Godt tidspunkt

Megleren opplever at interessen for oppussingsobjekter er stor, fordi folk uansett ønsker å pusse opp og sette preg på leilighetene de kjøper.

— Folk tenker gjerne at her kan de spare litt, og få det som de vil. Problemet er jo bare når mange tenker den tanken. Da sparer man ikke så mye likevel, sier Breistein.

Han tror også tidspunktet for å legge ut leiligheten for salg var riktig.

— Akkurat nå er det lite til salgs fordi mange meglere er på ferie, samtidig som det er mange som ser etter noe å kjøpe. Derfor vet vi av erfaring at juli er en meget god måned å annonsere bredt, sier Breistein.

Oppussingsobjekter selger godt

Jard Bred, leder for Vestlandet Eiendomsmeglerforening, gir Breistein medhold i at boligmarkedet for tiden er gunstig for selgere. Han sier likvel at prisen på leiligheten i Sophus Pihls gate virker til å være høy, med tanke på den lave standarden.

— Det har tydeligvis vært rift om denne. Jeg er enig i at ca tre millioner kroner er en vanlig pris på leiligheter på rundt 60 kvadratmeter, med god standard, sier Bred.

Likevel selger oppussingsobjekter ofte godt, forteller Bred.

— Oppussingsobjekter og helt nye leiligheter selger best. Ofte føler folk at de gjør en god handel med å kjøpe et oppussingsobjekt. Og så kan de få den stilen de ønsker, sier han.

Kan bli dyrere enn man tror

Men Bred advarer mot at oppussing kan bli dyrere enn man tror.

— Jeg kjenner ikke dette tilfellet i det hele, men generelt er min oppfatning at folk tror det koster mindre å pusse opp enn det gjør. Men det er vanskelig å vite hva folk tenker. Det blir billigere om de kan gjøre mye selv, enn om de må ha inn håndverkere, sier Bred.

BT har sendt en forespørsel til kjøperne, som ikke ønsker å uttale seg i saken.

BAD: Også badet er helt nedslitt. Både rør og elektrisk anlegg må trolig skiftes i leiligheten.
Proaktiv Eiendomsmegling