Oransje flammer slikker rundt flaskehalen og purpurrøde hender strekker seg mot Småstrandgaten. Den kjente norske streetkunstneren Coderock (32) står på taket av kjøpesenteret Xhibition og legger nest siste hånd på grafittiverket.

— Det må slå visuelt, men det må også være noe å hente under overflaten , sier han, fem dager etter at han svingte den første sprayboksen på kjøpesenterets tak, og to dager før det ferdige kunstverket skal presenteres torsdag kveld.

Coderock er den første norske kunstneren som har fått i oppdrag å gi sin personlige tolkning av den gjennomsiktige vodka-legenden. En oppgave han betrakter som ærefull, med kunstnere som Andy Warhol, Damien Hirst og Keith Haring foran seg i tidsrekken.

— Absolut Art er vel en av få større kommersielle aktører som har kredibilitet i forhold til kunstverden, sier han, mens han tar av seg gassmasken og skrur litt ned på Townes van Zandt-lyden.

På den ti meter lange veggen på takterrassen utenfor restaurant Era står han under presenning og spraytolker sin Absolut-versjon; den karakteristiske flasketuten omgitt av de fire grunnelementene jord, ild, luft og vann.

— Jeg har tatt utgangspunkt i ordet «absolutt», det ublandete, det uoppløste, derfor de fire elementene, forklarer han. Fargene han har valgt er grønt for jord, blått for luft, oransje for ild og turkis for vann.

Skal males over

Sist vi så Coderock i Bergen var i 2003, da han bidro til graffiti-kunsten på Femte Veggen på Bergen Kunsthall. Som street-art-kunstner hører han til den gruppen som legger mer vekt på det kunstneriske uttrykket enn opprøret i bildet.

Han kaller seg selvlært illustratør og designer, lever frilansliv i Oslo og har malt graffiti/street art siden 1987, da var han 13. Karikert realisme, kaller han stilen sin.

— Hip hop-graffitien er derfor ikke min stil, bemerker han. Heller ikke den ulovlige grafffitien, legger han til, strekker seg på tå og pusser litt på det ildsprutende bildet på Era-veggen.

Etter at bildet har gledet stedets gjester ute og inne i et lite halvår, skal det males over og bli vekk. Etter at det er blitt behørig dokumentert, selvfølgelig.

— Helt greit for meg at bildet forsvinner, jeg har sans for forgjengeligheten. At det skal fjernes, betyr også at jeg kan ta meg større friheter enn jeg eller kanskje ville tatt dersom det skulle stå, antyder han.

400 flasketolkninger.

Tyve år etter at Andy Warhol laget det første berømte Absolut-bilde og la grunnlaget for dagens samling av Absolut Art-kunst, består samlingen av mer enn 400 flasketolkninger. De fleste kunstneriske uttrykk er representert i samlingen, fra maleri, fotografi og skulptur til glassdesign, smykkekunst og datakunst.

I 2003 ble de mest kjente verkene i den berømte samlingen vist på Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo.

Og nå suppleres flaskesamlingen med street art på en bergensk vegg. Stilig!