Da en fullsatt kirke var midt i nattverden, spaserte Kørner rolig og nesten ubemerket forbi Kong Harald, statsråd Trond Giske, biskoper og resten av den fullsatte Domkirken.

Iført gul refleksvest med paroler om vern av det ufødte liv knelte Kørner ved alteret, la fra seg en liten fosterdukke og forsvant deretter stille ut av kirken.

Dukken ble etter få minutter fjernet av en vakt i kirken.

– Trodde det var en vakt

Den nye biskopen Halvor Nordhaug sa til journalister etter vigslingen at han ikke la merke til Kørners aksjon.

– Jeg registrerte at en person med refleksvest gikk frem til alteret, men trodde det var en vakt. Hvis det var Per Kørner, ja så var vel dette hans måte å markere vern om det ufødte liv, sa Nordhaug.

Per Kørner ble sammen med Ludvig Nessa i 1991 fradømt sine embeter i den norske kirke som følge av sin uortodokse kamp mot abortloven.

Kørner har de siste årene vært en av forgrunnsfigurene i den såkalte «Den norske kirke i eksil».

Fest i fullsatt kirke

Det var trangt om plassen i Domkirken da den nye Bjørgvin-biskopen ble vigslet. Mange av de fremmøtte måtte ta til takke med ståplasser bakerst i kirken under festgudstjenesten. Like før klokken elleve ankom kong Harald, representanter for regjeringen og Stortinget, ordførere og en rekke kirkeledere fra inn— og utland.

Den nye biskopen markerte at han ble vigslet på kvinnedagen.

Flere kvinnelige prester

– Jeg hører med blant dem som gleder seg over at kvinner og menn nå har lik mulighet til å bli både prester og biskoper i vår kirke. I Bjørgvin er andelen kvinnelige prester dessverre altfor lav. Jeg håper at vi i min tid som biskop vil få oppleve en markert endring til det bedre på dette feltet, sa Nordhaug.

Etter den to timer lange festgudstjenesten, var det duket for lunsj i Håkonshallen. Her talte både kong Harald og kultur— og kirkeminister Trond Giske.

Hommedal .Marit
Hommedal .Marit