Vis at totusenogti dele på totusenogni i totusenogniende potens er større enn to. Ikke det?

Det var den typen problemstillinger Sondre Kvamme (18) balet med torsdag. Og med glitrende resultat: Annenplass i Abelkonkurransen – et slags matte-NM for elever i videregående skole.

— Flaks

  • Jeg er overrasket, men glad. Hadde visst litt flaks, mener Kvamme, som går siste året på Fana gymnas.

Av 4000 påmeldte, kom 25 til finalen på NTNU i Trondheim. Seks av dem var fra Bergen. Gaute Linga, også han fanaelev, ble nest beste bergenser med syvendeplass.

— Hvorfor? Vi er vel et godt årskull, da, mener Kvamme.

- Trodde alt gikk dårlig

På fire timer løste elevene oppgaver som garvede matematikkprofessorer etter sigende kan finne på å bruke flere dager på. Blyant, papir, passer og linjal var eneste lovlige hjelpemidler.

- Hvordan var følelsen underveis?

— Den varierte. Først syntes jeg det gikk bra, så begynte jeg på en ny oppgave og trodde alt gikk dårlig, sier Kvamme.

Han slet mest med et par oppgaver i geometri og algebra. Tallteori og kombinatorikk? Null problem.

Premien ble 7.000 kroner og en pokal, men viktigst: Finaleplass i Den internasjonale matematikkolympiaden i Bremen til sommeren.

— Jeg aner ikke hvordan det går der. Nivået er jo veldig høyt, understreker Kvamme, som i første omgang skulle feire dagens sølvplass.

— Det blir kanskje litt festing, røper han.

Vinner fra Mexico

Vinneren av årets Abelkonkurranse ble Andrés Gómez Emilsson (18) fra Mexico. Han er utvekslingselev ved Red Cross United World College i Fjaler.

Gomez er ingen smågutt. Han er grundig omtalt på Wikipedia, der det blant annet opplyses at han har vunnet en rekke smarting-konkurranser og er medlem av flere foreninger for folk med høy IQ. Sjekk selv!

Både gratulasjoner og tanker om egne matteferdigheter kan postes i kommentarfeltet!