Valgforskeren spår at han ikke vil være den eneste Ap-velgeren som blir sittende i sofaen, dersom ikke partiet endrer kurs i saken.

— Hjemme i protest

— Det jeg oppfatter som det tragiske i denne saken, er at det ikke er nødvendig å endre asylpolitikken for å løse den. Dette er eksempel på en retthaversk stahet fra Ap-politikere som er fullstendig i utakt med sine egne velgere. Det er ingen som stemmer Ap for å føre Frp-praksis i asylpolitikken, tordner han.

Han mener det er åpenbart at asylsaken kan bli en belastning for Arbeiderpartiet i høstens valg.

— Jeg tviler på at velgere vil gå fra Frp til Ap, fordi de er fornøyd med denne politikken. Da tror jeg heller mange Ap-velgere vil bli sittende hjemme ved dette valget i protest, sier Aarebrot, før han legger til:

— Jeg vurderer selv å sitte hjemme på valgdagen på grunn av hjerteløsheten i dette. Jeg forlanger at Ap viser mer toleranse i behandlingen av disse sakene. Jeg forventer en forskjell mellom Ap og Frp i asylpolitikken.

- Umenneskelig politikk

Aarebrot viser til at staten selv sier de allerede har effektivisert saksbehandlingen. Dermed vil ikke avgjørelsen om å la disse ungene bli, skape presedens, mener han.

— Jeg har vært aktiv i politikken i så mange år at jeg vet at de fleste ikke melder seg inn i Ap for at det skal føres en hjerteløs politikk.

Valgforskerens sofatrussel kommer etter at folk i 20 byer over hele Norge gikk i fakkeltog til støtte for asylbarna i går. I Bergen gikk nærmere tusen mennesker sammen fra Torgallmenningen til Korskirken. Erling Borgen ledet møtet hvor Jan Erik Vold leste opp dikt, mens blant andre biskop Halvor Nordhaug og AUF-leder i Hordaland, Linn Kristin Engø, holdt appeller.

Engø åpnet sin appell på følgende måte:— Jeg vil bare beklage umenneskeligheten som utøves i asylpolitikken. Rettferdigheten skal seire, også innad i Arbeiderpartiet. Det er jeg sikker på, sa hun fra talerstolen.

Fra dagen hun ble tatt imot på Kvinneklinikken, føler Engø at hun har vunnet jackpot.

— Jeg skulle ønske dette gjaldt alle nordmenn. Nathan er et av barna som er symbolet på vår politikk. Han og de andre viser hvem vår asylpolitikk går ut over.

Engø hamret videre mot asylpolitikken i eget parti og eget land. Spesielt dem som mener man ikke kan bruke enkeltskjebner til å felle dom over systemet, fikk høre det.

— Vi må spre historiene om hver eneste enkeltskjebne. Dersom systemet ikke tåler møtet med disse, må det endres.

- Ikke verdig en rettsstat

Ungdomspolitikeren viste til at barnekonvensjonen gir soleklar støtte til barna.

— Dagens politikk for de lengeværende er ikke en rettsstat verdig.

Leder for Arbeiderpartiet i Bergen, Marte Mjøs Persen, mener det store engasjementet i denne saken er flott. Men hun tror ikke at saken vil slå dårlig ut for Ap i valget, slik Aarebrot tror.

— Ser vi dette i sammenheng med valget, så er det åpenbart at man ikke får en mer human asylpolitikk ved å stemme Høyre eller Frp.

Heller ikke stortingspolitiker Jette Christensen frykter velgertap. At AUF-leder Engø går ut mot eget parti, ser hun positivt på.

— Det viser at Ap er et bredt folkeparti med plass til flere meninger.

Kan asylsaken skade Ap sin oppslutning i valget? Diskuter under!

KREVER ENDRING: Linn Kristin Engø i Auf krevde at moderpartiet endrer asylpolitikken og gjør den mer human.