Pressekonferansen skal holdes tirsdag klokken 12 i Fremskrittspartiets hovedkvarter i Karl Johans gate 25. Både nestleder Ketil Solvik-Olsen og FpU-leder Himanshu Gulati vil være til stede, skriver Aftenposten.no.

Bakgrunnen er den «urimelige» koblingen flere utenlandske medier, blant annet i britiskeThe Independentog italienskeCorriere Della Sera,har gjort mellom Frp og terrordømte Anders Behring Breivik.

— Vil understreke at vi ønsker strengere asylpolitikk, men at vi ikke, slik det ofte blir fremstilt i media, er imot innvandring. Debatten som kobler oss til Anders Behring Breivik er avskiltet i Norge for lenge siden fordi den er søkt og fordi han selv sa at meldte seg ut fordi han var skuffet over at partiet ikke var det han trodde det var, sier nestleder Ketil Solvik-Olsen i Frp.

— Vi vil fortelle om vår historikk, vår ideologiske forankring og vår posisjon i det politiske landskapet, og forklare at det landskapet er relativt smalt og dessuten litt lenger mot venstre enn i mange andre europeiske land,

Aarebrot leid inn av Frp

Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, er spurt av Frp om å delta på pressekonferansen. Han skal forklare utenlandske journalister om Frps rolle i norsk politikk.

— Personlig tar jeg avstand fra Frp, og skal ikke hvitvaske dem. Det dreier seg om at Frp skal få en fair behandling, og det synes jeg ikke de får når de klistres til Breivik, sier Aarebrot, som selv er medlem av Arbeiderpartiet, til Aftenposten.

Han mener det er urettferdig å klassifisere Frp som høyreekstremt, selv om det ligger lengst til høyre i det norske parlamentet.

— Det er urimelig å sammenligne Frp med Dansk Folkeparti, Sverigedemokratene og Sannfinnene, som på en helt annen måte enøyd er opptatt av innvandringspolitikk, sier professoren.

Forventer ingen unnskyldning

- Er en pressekonferanse tilstrekkelig for å gjenopprette tilliten, Solvik-Olsen?

— Dette er en tidkrevende jobb fordi omtalen gir oss et dårlig rykte. Det er klart det er skadelig når en leser om et parti som angivelig har høyreekstreme meninger og som kobles til en terrorist, svarer han og fortsetter:

— Pressekonferansen handler om å gjøre oss tilgjengelig, slik at utenlandske medier kan stille oss spørsmål. Vi har også laget en kronikk på norsk og engelsk og vil nå få hjelp av UD med å oversette denne til andre språk.

- Forventer dere en unnskyldning?

— Ner, det skal vi ikke kreve. Det er lov å gjøre feil. Nå gikk det dessverre ut over oss og valgresultatet.

- Også valgresultatet?

Nei. Det var ikke slik ment. Jeg tror ikke Norges befolkning bryr seg særlig om dette. De vet hvor Frp står, og jeg er ikke bekymret for at dette får langsiktige konsekvenser. Men omtalen skaper en del støy i arbeidet for en ny regjering. Derfor er det viktig for oss å gjøre denne jobben så tidlig som mulig.

«Urimelig og ukorrekt»

I pressemeldingen fastslår Frp samtidig at det er «urimelig og ukorrekt» å bruke betegnelser som «ytre høyre», «høyrepopulistisk og «xenofobisk» om Frp.

Ketil Solvik-Olsen mener Jonas Gahr Støre er blant dem som har bidratt til misfortåelsene i utenlandske medier, og viser til at Støre i august omtalte Frp som høyrepopulistisk.

— Det er smålig av Gahr Støre og gjør ikke jobben for norske utenriksstasjoner enklere. Høyrepopulisme i Norge er noe helt annet enn i den store verden, sier Solvik-Olsen.

Aarebrot mener debatten om hvorvidt Frp er høyrepopulistisk eller ikke, er meningsløs.

— Ord som fremmedfiendtlig, fremmedskeptisk og høyrevridd har forskjellig valør på ulike europeiske språk, og en slik filologisk debatt blir meningsløs. Men akademisk har man full dekning for å kalle Frp for høyrepopulistisk parti. Men også Ap er populistisk, påpeker Aarebrot.

Skaper avstand

«Vi er et pragmatisk, klassisk liberalt/liberalkonservativt parti som fremmer lavere skatter, fritt valg i helse og utdanning og et nytt anker i den økonomiske politikken, og som er sterkt for globalisering og internasjonalt samarbeid. Hjørnesteiner i vår utenrikspolitikk er forsvar for menneskerettigheter, demokrati og frihandel», forteller partiet om seg selv.

Frp fastslår videre at det er stor forskjell på å være for en streng innvandringspolitikk og på å være innvandringsfiendtlig.

Ifølge Aarebrot er det ikke så enkelt å plassere Frp i en europeisk partifamilie, men mener det tsjekkiske Demokratiske Medborgerparti (ODS) minner mest om Frp.

— Frp har vært på jakt etter partifamilier i Europa, men har bevisst ikke sluttet seg til ytrehøyre-familien i det europeiske parlamentet, sier Aarebrot

Kaller Frp rasistisk

Aarebrot vet ikke om han vil lykkes med å korrigere bildet av Frp i internasjonal sammenheng.

— Det er pressefrihet i Europa. Det kan vi gjøre fra norsk side er å gi dem informasjon, som pressen kan behandle som de vil.

Spanias største avis, El País, er blant avisene som betegner Frp som et høyreekstremt og rasistisk parti. Og det har de tenkt å fortsette med.

— Når man leser budskapet til FrP, forstår man at partiet verken ønsker at innvandrerne blir del av det norske samfunnet, eller at de får nyte godt av de rettighetene resten av nordmennene får ta del i. Og FrP fornekter det som det norske samfunnet er avhengig av; nemlig innvandringen. Slike holdninger kan man bare ha dersom man er rasist, sier den spanske journalisten Ferrer Morini tilKureren.

.