I en bolig på Åsane står Trygve Kolstad (66) og katten Sambo (15) og titter ut i den lille hagen. Hagen er innbydende for småfuglene, som kan velge mellom rundt ti matfat.

— I dag har vært en ganske bra dag. Det har vært mange gråspurv her. Flere enn det pleier, sier Kolstad.

Han har nemlig god kontroll på gjestene. Antall av hver fugleart føres ned på papiret flere ganger i uken, og det høyeste antallet gjennom uken rapporteres så til Norsk ornitologisk forening (NOF).

— Det er solsikkefrø fuglene liker best, så det har gått noen kroner på det opp igjennom. Men så får jeg takken om våren når de synger så fint for meg, sier Kolstad.

Erfaren fugleteller

Hagetellingen til Kolstad starter i november og avsluttes i april. Fugleentusiasten har ført ukentlig statistikk over fuglene i hagen i over 14 år, og er den fra Hordaland som fôrer fugleforeningen med flest registreringer.

— Nå som jeg er pensjonist har jeg mer tid til å se ut vinduet, både jeg og pusen, sier Kolstad.

Denne helgen er det ikke bare Kolstad som har holdt et øye med på fuglene i hagen. Fugleinteresserte fra alle de nordiske landene er oppfordret til å delta i årets "Hagefugltelling". I fjor kom det inn rapporter fra 5250 norske hager. Dette gir god informasjon om variasjoner i bestanden av de ulike vinterfuglartene i landet. Fugletellingen skal også bidra til å skape interesse for småfuglene.

— Stor entusiasme

— Det er utrolig mange som er med på tellingen, derfor er kvaliteten på dataene høy. Dette er den viktigste overvåkingen av fugler i nærmiljøet i Norge, og det får vi til rett og slett på grunn av den store entusiasmen det er blant folk, sier Frode Falkenberg i Norsk ornitologisk forening.

Det er femte året på rad at hagefugltellingen arrangeres. Tallene registreres på hjemmesiden til "Fuglevennen".

— På grunn av denne tellingen vet vi at det har vært en fantastisk opptreden av dompap i Norge de siste årene. Vi vet også at gjerdesmetten nesten har forsvunnet fra landet vinterstid, trolig på grunn av de strenge vintrene, sier Falkenberg.

Han er særlig spent på å se antallet grønnfinker som blir rapportert gjennom helgen.

— Grønnfinken er kanskje den aller vanligste arten på fuglebrettet, men den sliter nå av en sykdom som heter gul knop. Tallene hittil tyder på at det er langt færre av dem enn det har vært tidligere, sier ornitologen.

Hektet siden ungdomsårene

For Trygve Kolstad i Åsane startet interessen for fugler i ungdomsårene. Nysgjerrighet for hvilke arter han så, innkjøp av en fuglebok, og vips var han hektet.

Forrige uke hadde han besøk av 12 fuglearter i hagen. Han talte 82 fugler totalt.

— Det er mest gråspurv og grønnfink, men det slumper inn andre arter av og til. I går kom en spurvehauk til stor skrekk for de andre fuglene, sier Kolstad.

I dag regner man med at om lag 400.000 nordmenn driver med fuglefôring. Hvert år selges det rundt 15.000 tonn med villfuglmat.

— Det er usedvanlig mange som fôrer fugler i Norge, sier Falkenberg.

For dem som ikke rakk å telle fuglene i hagen i helgen, er det fortsatt mulig å gjøre det i løpet av kommende uke.

Har du observert noen spennende fugler?

file63cbmruayzdaavfb3df.jpg
VEGARD VALDE
FØRER STATISTIKK: Det høyeste antallet fugler av ulike arter observert gjennom uken sender Trygve Kolstad til Norsk ornitologisk forening. Hver uke, seks måneder i året.
VEGARD VALDE
ÉN MINDRE: En grønnfink døde etter å ha flydd på stuevinduet til fugleentusiasten i Åsane.
VEGARD VALDE
småfugler03.jpg
VEGARD VALDE