Været var fantastisk, og det var et lite mirakel i seg selv. Veteranbilene fra Bergen Veteranvognklubb sto og blinket og brisket seg i solen utenfor Hotell Norge. Mens køen av bamser av alle slag vokste foran legestudentenes akuttmottak på Torgallmenningen.

— Nå får du et plaster med elefant på, sier bamsedoktor og legestudent Hanne Bårnes til Nora Trippestad, snart fire år. Når BT spør Nora hva bamsen heter, svarer hun klart og tydelig:

— Anioka.

— Hun er glad i ord som låter godt, forklarer pappa Tom Are og smiler bredt.

Kanskje var bamsen Anioka ferdigbehandlet, men det var mulig å gå videre både til røntgen og ortopedisk avdeling. Friluftssykehuset er et ledd i legestudentenes humanitæraksjon til inntekt for Flyktninghjelpens hiv/aids-arbeid i Afrika.

Stilbitt fra Færøyene

— Vi tåler å bore fire brønner før vi finner olje i en, hører vi Ole Martinsen fra Hydro fortelle to lydhøre damer. Det er geologiens dag og oljefolk og geologer fra universitetet og Norsk Geologisk Forening er ute for å skape interesse for faget sitt. Og for å svare på eventuelle spørsmål om steiner folk har med seg. Det var ikke mange som benyttet den sjansen da BT var til stede.

— Her har vi flusspatt, som vi finner i tannkrem med fluor, og dette er en stilbitt fra Færøyene, forteller Hans Christian Berntzen bak bordet med interessant utseende steiner.

Balestranding og portugiser

— Er det lov å gå ut i norsk natur med en hammer og plukke med seg stein, spør vi, og Berntzen svarer at det går bra. Selv bruker han en liten slegge på 1 1/2 kilo og en meisel når han er ute og samler stein.

Øystein Jansen, geolog på Bergen Museum står klar for en brosteinsvandring i gatene. Han vipper på en rosa brostein med striper og kaller den en balestranding.

— Men den hvite der borte er en årdaling, og vi har mange østfoldinger her, og portugisere, legger han til.

- Det er jo Bergen

I Galleriet er det action og festivitas, fjernsynskameraer og blitzer. Vi rekker akkurat å høre ordfører Friele med glede erklære Drømmebyen Bergen for åpnet. Folk strømmer inn i lokalet og fremtidsbyen brer seg ut foran oss, med nye kaifronter og flotte modeller av hus og gater i Bergen sentrum anno 2020.

Pepperkakebyen i elegant og lett futuristisk versjon i papp.

Lampene i lokalet er dempet og byen lyser forlokkende, mens en buss kjører ned opplyste gater.

— Akkurat som i Legoland, kommenterer Henrik Tobias Stene på 7 ½ år.

— Like fint også? spør vi.

— Å ja, svarer Henrik Tobias. - Det er jo Bergen dette.

>LANGS NØSTEGATEN. Et interessert publikum skuer ut over Bergen anno 2020.<p/>FOTO: VEGAR VALDE
MUSIKKPAVILJONGEN. Mabel Danielsen (4) leker i en pause i forestillingen «Honning synger til stjernene» av frigruppen The Underberg Herbgirl Dancegarden.<p/>FOTO: VEGAR VALDE
PÅ KLEBERSTEIN. Peter (t.v) og Thomas Helland-Hansen lar stein være stein, mens de venter på mor og far..<p/>FOTO: VEGAR VALDE
MENNESKEBANNER. Pladask på magen over Torgallmenningen for sletting av u-landsgjelden, Make Poverty History.<p/>FOTO: VEGAR VALDE