Det er ikke vakkert. Og vi vil gjerne at byen vår skal være vakker. Var ikke det en del av forklaringen da en undersøkelse viste at bergenserne var noen av de minst fornøyde her i landet?

Vi har tydeligvis både ambisjoner og krav på vegne av byen. Så spørs det hva vi bidrar med selv — men det er en annen historie. Boss og skitt og en ubegripelig mangel på oppdragelse har vi skrevet om før. Og kommer nok til å skrive om igjen.

Denne gangen gjelder det selve gulvet. Gate- og fortausdekket. Rett skal være rett - «BT hjelper deg» fortalte forleden at asfalten på fortauene i Olav Kyrres gate var midlertidige, og arbeidsfolk er nå i sving med å legge nye heller i hullene. Det arbeides også i Småstrandgaten, skader er i ferd med å utbedres her og der.

Men vi undres: Hvorfor oppstår disse skadene? Hellene skulle i utgangspunktet være gode nok, av norsk skifer som de er. Kjører biler der de ikke skal? Er hellene for tynne, er de ikke «satt» godt nok, eller går bergenserne som elefanter? Er oppdragsgiverne (både Statens og kommunens veikontor) mer interessert i pris enn i kvalitet? Men det kan ikke helt stemme - tenk på hvor lang tid det tok med Torgallmenningen.

Og hva med kvalitetssikring, et populært ord i dag? Mange steder blir knuste heller bare liggende. Ved Det gamle rådhus har de ligget lenge …

Vi er blitt fortalt at det har vært problemer med å finne en mørtel som holder i de bergenske gater. En som tåler påkjenningene ved salting, frost og tøvær og frost igjen. Men noen må da vite noe om dette. Bergen er neppe alene by med skiftende klima, heller på fortauene - og ønske om velholdte, velstelte gater.

VIPP: En løs helle på Ole Bulls plass - og alle bergensere vet at slike gjerne medfører en uønsket dusj i vått vær.
FOTO: ARNE NILSEN