Vinterkrigen i det lokale Arbeiderpartiet har midlertidig stilnet i en høyst påkrevd våpenhvile. Ranveig Frøiland retter ryggen og plastrer skrubbsår.

Mens kjølige vinder fra traktene rundt Ullensvang fortsatt blåser vestover og får partislitere i byen til å hutre, er flere tidligere AUF-ledere i gang med å skrive mobbedagbok med en blanding av blekk og salte tårer.

De har fått frist til 22. april for å bevise påståtte overgrep.

Fredsmekler Rambøl?

I mellomtiden holder folk pusten og frykter nye kanondrønn. Varig fred er neppe i sikte. Frontene og fløyene ser ut til å være fastlåste. Ingen har heller dukket opp som fredsmekler. Odd E. Rambøl kunne ha greid det, politisk enig som han ofte er med de unge, men samtidig så rykende uenig i måten de opptrer på organisasjonsmessig.

Det siste er utslagsgivende og gjør ham uegnet.

Det er kampen om penger, valgkampregnskap og brutale budsjettoverskridelser som har utløst voldsomhetene. AUF-folk er stemplet som ødeland og blir stilt til ansvar — men slår tidobbelt tilbake. Angrep er det beste forsvar.

Allianse av likt og ulikt

I denne skjebnekampen er det oppstått en broket allianse av likt og ulikt. Særlig for Pål Berrefjord og Oddbjørn Nesje er det mye som står på spill etter den ekstravagante valgkampen i fjor. Kampanjeleder Nesje er også rådgiver for finansbyråd Tystad.

Hvem som gir råd til hvem i dette bikkjeslagsmålet er vanskelig å vite sikkert. Begge spilte hver på sitt vis en aktiv rolle under bruduljene på partiets fylkesårsmøte i Ullensvang.

Tystad holdt - og holder - seg helst i kulissene, men er AUFs viktigste bakspiller sammen med Grete Knudsen. De vet hva de unge tenker og har fore, og oppmuntrer dem tilsvarende.

Byråden er på sin side helt avhengig av støtten fra de unge når han i høst skal sikre seg ny nominasjon til kommunevalget neste år. Han har få andre å stole på. Det er viktigste drivkraft for en bakspiller akkurat nå. Det vet AUF'erne. De har et tak på ham. Avhengigheten er med andre ord gjensidig.

Som en sfinx i denne indre kretsen spankulerer også avdankete Sigurd Grytten. Han har mye å hevne. Som politisk hjerne og strateg er han den glupeste av de nevnte. Tospannet Tystad-Grytten fungerte utmerket, for de to, da sistnevnte var lokal partileder.

Ødela lørdagskosen

Bakspilleren byråden greide likevel ikke å holde seg da han steg på talerstolen i Hardanger og skremte årsmøteutsendingene like før de gjorde seg klar for lørdagskos. Han hadde fått nyss om at unge og blakke jenter og gutter fra AUF i Bergen aktet å tilbringe den kalde marsnatten i telt utenfor hotellet sammen med medbrakte småbarn!

Tystads tirade var pinlig opplevelse for alle som ikke ante noe om det som lå bak. Det gjaldt de aller fleste. At han ikke på forhånd varslet Ruth Grung, som er leder i bergenspartiet, befestet inntrykket av en farlig fløymann.

Unge jenter og modne menn

Dyktige AUF-jenter som Åshild T. Fløisand, Ingerid Nordhaug, Lubna Jaffery og Edda Matthiasdottir er en viktig del av dette kraftfulle, men sammensatte nettverket som nå slåss sitt livs kamp mot tradisjonsbærerne i partiet.

De har fått med seg den godt modne bydelspolitikeren Erling Mjelde fra Arna (som dessuten er valgt som Grungs nærmeste medspiller i bergenslaget).

Ingerid Nordhaugs far, professor Odd Nordhaug, har inntatt rollen som herold - godt sekundert av evigunge Frank Aarebrot.

Bak står dessuten Åshild T. Fløisands mor, Rita Tveiten, og heier, som en god og kjær støtte. Det er ikke så svært lenge siden forholdet mellom henne og Grete Knudsen var iskaldt.

At presten Thor Brekkeflat og endatil ordfører Aksel Kloster er gått inn i de unges forbund, er gjenstand for større spekulasjoner.

Det er med andre ord en underlig gjeng som prøver å stjele nattesøvnen fra Ranveig Frøiland og hennes durkdrevne drabanter.

Viljesterke Vigdis Ravnøy

Disse er sterkere, også fordi de er mer tallrike. Ordførere, fagforeningstopper, stortingsmenn og fylkestingsslitere er med i den kretsen.

Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen og fylkesordfører Gisle Handeland holder lav profil, men står lojalt på Frøilands side, tett fulgt av bl.a. Olav Akselsen, Leif Lund, Per Rune Henriksen, Arne Jakobsen, Hans Otto Robberstad, Terje Ohnstad og Ruth Grung.

I denne gruppen finner vi også folk som var aktive i AUF for ikke så lenge siden: Jan Kristoffer Mathiassen, Christopher Beckham og Espen Villanger.

Men mektigst av alle rundt Frøiland er likevel viljesterke Vigdis Ravnøy, «Folkets Hus personlig». Som distriktssekretær i LO og tidligere partisekretær behersker hun det politiske spillet bedre enn noen. Hun har vært ute mang en vinternatt før, og har som oftest vunnet. Til overmål trives hun når stormene herjer som verst.